Meevaller van 2,5 miljoen voor Tilburg University

Tilburg University krijgt € 2,5 miljoen extra van het Rijk. De meevaller wordt voornamelijk veroorzaakt doordat meer studenten dan verwacht deelnemen aan het hoger onderwijs. Tilburg University profiteert daar – ondanks de tegenvallende studenteninstroom – van mee.

Dat blijkt uit de tweede nota van aanvulling en wijzigingen op de begroting van 2014. Dit jaar starten meer studenten dan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) geraamd had. Daardoor komt er meer geld beschikbaar. In de € 2,5 miljoen zitten ook loonbijstellingen (sociale lasten), Duurzame Geesteswetenschappen en middelen voor SURF: het IT-samenwerkingsverband van hoger onderwijs-instellingen. Bestuursvoorzitter Koen Becking lichtte de meevaller toe tijdens een vergadering met het Dagelijks Bestuur: “Overal is de instroom van universiteiten hoger, het heeft niets te maken met onze eigen instroom.”

Referentieraming
Tineke Bennema (woordvoerder van Tilburg University) legt uit: “De referentieraming betreft de sectoren hbo en wo als geheel, waarbij niet naar individuele instellingen wordt gekeken. De verhoging van het macro-kader 2014 hangt samen met het feit dat er in het studiejaar 2013-2014 meer studenten in het hoger onderwijs stonden ingeschreven dan het ministerie van OCW eerder geraamd had. Dit is gebaseerd op afspraken tussen OCW en het ministerie van Financiën.”

De verhoging vloeit de algemene bedrijfsreserves in. Tobias Klein, van medewerkersfractie TiU-international, wilde weten of het bedrag ook naar noodlijdende faculteiten kon gaan. Becking wees die suggestie van de hand: “Problemen binnen een School moeten worden opgelost door die School zelf.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.