Studystore sluit zijn deuren

Studystore verdwijnt van de campus van Tilburg University. De winkel is onderdeel van een landelijke keten boekenwinkels waarvan de meeste de deuren gaan sluiten per april 2015. Enkele, waaronder die in Tilburg, gaan per oktober 2015 dicht. Online blijft de boekhandel wel bestaan en op vier plaatsen komen er servicepoints.

Gisteren kregen de werknemers te horen dat hun winkels dicht zouden gaan. Volgens de Tilburgse storemanager Koen Gijsbers is het onvermijdelijk. “Al een aantal jaren loopt de omzet terug, hoewel wij nog wel wat winst maken. Op andere plekken was dat niet meer het geval. De trend om online te kopen is gewoon niet zo gunstig voor ons als fysieke winkel.”
Dat het online beter gaat bevestigt Hylco Wijnants, manager van alle campuswinkels van Studystore. “We zien al langer dat studenten massaal online bestellen. Meer dan 70 % koopt dan ook het liefst de boeken via internet. Dat weten we uit een onderzoek dat we onder studenten uit vijf steden hielden.” Daarbovenop komt dat Studystore inmiddels tot de top 10 online leveranciers van Nederland behoort. Hier wil het bedrijf verder in investeren. “En natuurlijk brengt een fysieke winkel ook veel vaste kosten met zich mee. Online is gewoon voordeliger”, aldus Wijnants.

Personeel
In de boekenwinkels van Studystore werken in totaal 67 mensen, van wie 13 met een tijdelijk contract. Het bedrijf is nog in gesprek met de ondernemingsraad over de toekomst van de werknemers. “We hopen dat we zoveel mogelijk medewerkers kunnen verplaatsen naar de servicepoints. Maar ik kan helaas niet uitsluiten dat er gedwongen ontslagen zullen vallen”, zo vertelt Wijnants.
De vier servicepoints komen in Wageningen, Den Haag, op de Erasmus Universiteit in Rotterdam en op de Hogeschool van Amsterdam. Er zullen op die plekken wel nog boeken verkocht worden, maar het zal vooral draaien om informatie verstrekken. Verder zijn die servicepoints ook bedoeld om de contacten met de onderwijsinstellingen en studieverenigingen te onderhouden, aldus Wijnants. In totaal gaan 17 van de 20 winkels dicht. De boekenwinkel in Rotterdam verhuist naar een andere locatie op de campus.

Vervanging
Of er iets in de plaats komt van de Studystore op de campus van Tilburg University is nog onduidelijk. Directeur bedrijfsvoering Marcel van Ieperen van General Services is niet op de hoogte van het vertrek van de boekenwinkel. “Maar het is erg jammer dat zo’n mooie voorziening weggaat.” Hoofd Real Estate Management Paul Hoeijmans is wel vertrouwelijk geïnformeerd door Studystore, zegt Wijnants. Hoeijmans was evenwel niet bereikbaar om een reactie te geven.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.