Universiteit heet internationals welkom

Het is vandaag Arrival Day en dat betekent dat Tilburg University weer een nieuwe lichting internationale studenten rijker is. In het Academia-gebouw krijgen studenten de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de TOP-week en om nog wat praktische zaken te regelen. “Het valt me op dat er veel fietsers zijn.”

Een lokaal in het Academia-gebouw is speciaal aangekleed om de exchange students te verwelkomen. Er hangen afbeeldingen van klompen, haring, Pieter van den Hoogenband, Vincent van Gogh en nog veel meer Hollandse glorie.

Een positief punt: het aantal buitenlandse studenten dat zich inschrijft op Tilburg University blijft toenemen. Dit collegejaar telt 641 inschrijvingen. In 2013 lag dit aantal op 621, in 2012 op 557 en in 2011 schreven 593 buitenlandse studenten zich in.

De universiteit verwacht vandaag zo’n 330 internationale studenten van over de hele wereld, maar ’s ochtends rond een uurtje of elf loopt het nog niet storm met de internationals. “De meeste studenten komen pas in de middag”, vertelt Nigel Claus van Tilburg Law School. “Ze landen op Schiphol of op Eindhoven airport en nemen daar de trein naar Tilburg.” Ook al is er niets te doen, hij staat met een paar andere collega’s in de startblokken om kersverse studenten te verwelkomen.

De twintigjarige Canadees Drew parkeert zijn koffer in het lokaal. Hij is nog maar net in Nederland en heeft een zware reis achter de rug: “Gisteren landde mijn vliegtuig in Nederland. Ik had vertraging, dus ik moest in een hotel slapen. Maar de eerste indruk van Nederland is goed: het valt me op dat er veel fietsers zijn. Alle wegen zijn aangepast voor fietsers. En het is een beetje regenachtig.”

Ook de twintigjarige Spaanse Ruth is gecharmeerd van Nederland. Ze bekijkt wat formulieren die ze moet invullen. “De Nederlandse manier van leven vind ik fijn: dit land kent een goede balans tussen werken, thuis zijn en familie. Ik kom uit Barcelona en daar is veel hectiek. Nederland kent no stress.”

De exchange students krijgen vandaag de mogelijkheid om een Nederlandse bankrekening te openen, een fiets te kopen en om nog veel praktische ongein te regelen. Nigel Claus: “Vanochtend is een Frans meisje weer teruggereden naar Frankrijk omdat ze nog niet alles had geregeld. Er komt veel op je af als je in het buitenland gaat studeren.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.