Vrouwen huilen vaker en langer

Tentamen niet gehaald? Is The Notebook weer op tv? Voor vrouwen eerder reden voor een huilbui dan voor mannen. Een dijkbreuk die bovendien langer duurt. Professor Ad Vingerhoets (Tilburg School Social & Behavorial Sciences) zocht het uit.

Vrouwen gedragen zich soms als echte huilebalken. Uit Vingerhoets’ onderzoek blijkt dat zij jaarlijks tussen de 30 en 64 keer huilen. Mannen zitten daar beduidend onder met 6 tot 17 keer per jaar. Ook blijkt een gemiddelde huilbui van een vrouw ongeveer 6 minuten te duren en die van een man tussen de 2-3 minuten. De klinisch psycholoog ondervroeg meer dan 5000 mensen in 37 landen op hun emotionele reacties.

De hogere frequentie en de langere duur bij vrouwen is mede te wijten aan het vrouwelijke hormoon prolactine, dat het huilen stimuleert. Dit terwijl het mannelijke hormoon testosteron tranen juist probeert tegen te houden. Transseksuelen die een sekseverandering (M/V) ondergaan en hormonen krijgen toegediend, merken daardoor dat zij meer dan wel minder gaan huilen.

Bovendien speelt gedrag een rol. Zo denkt Vingerhoets dat vrouwen meer huilen omdat ze vaker tranentrekkende films kijken en emotionele literatuur lezen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.