Digitaal proefstuderen voor scholieren

Middelbare scholieren kunnen vanaf maart digitaal proefstuderen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Via videocolleges en zelfstandige opdrachten maken zij kennis met verschillende bacheloropleidingen van de RUG. Coördinator Arjen Dijkstra: “Leerlingen komen er op deze manier achter wat zo’n opleiding van hen vraagt.”

De leerlingen kunnen kiezen uit bijna alle bachelorstudies van de Rijksuniversiteit Groningen, maar de populairste opleidingen zijn geneeskunde, bedrijfskunde, biologie en internationale betrekkingen. Daarnaast wordt er een aantal Engelstalige studies aangeboden. In totaal is er plaats voor 2000 leerlingen. Dijkstra: “Er is niet oneindig veel plek. Iedere opdracht wordt nagekeken door student-assistenten. In totaal helpen vijftig studenten mee, verdeeld over de hele universiteit.”

Keuze
Een open dag of een dagje meekijken op de universiteit is een leuke ervaring, maar je leert een studie pas echt kennen door intensief aan de slag te gaan met de stof. Dat stelt coördinator Arjen Dijkstra: “Bij de webklassen in het kader van het digitaal proefstuderen gaat het om de inhoud. Leerlingen volgen videocolleges, maken huiswerk, krijgen feedback van student-assistenten en komen er op deze manier achter wat zo’n opleiding van hen vraagt. Voor leerlingen die een studie gaan kiezen is dit ontzettend belangrijk.”

Leenstelsel
Volgens de coördinator is het voor alle partijen een gunstig initiatief. De universiteit werft op deze manier verse studenten en er vindt een selectie plaats vóór aanvang van de opleiding: “Het is voor iedereen vervelend als er veel uitvallers zijn tijdens de studie: voor de studenten, maar ook voor de docenten. Een leerling kan beter in 5 of 6 vwo ontdekken dat hij de studie niet leuk vindt dan tijdens de studie zelf. Vooral nu het leenstelsel wordt ingevoerd, want dan komen er hoge kosten bij kijken.”

Bewijs van deelname
Het digitaal proefstuderen staat goed op het cv van een leerling, aldus Dijkstra. “De scholieren zijn vanuit school verplicht om een aantal studie-uren te besteden. Die kunnen ze hiermee vullen. Na afronding krijgen ze een bewijs van deelname. Dat staat goed op hun cv, want ze zijn in hun eigen tijd aan de slag, in het weekend en ‘s avonds.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.