Geheugen werkt beter met dichte ogen

Tentamen slecht gemaakt omdat je een blackout had? Probeer dan de volgende keer je ogen dicht te doen. Een Brits onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het geheugen beter werkt als we ons afsluiten van de buitenwereld.

Voor het onderzoek van de Britse universiteit Surrey werden twee testen afgenomen. Bij de eerste test kregen 66 deelnemers een filmpje te zien van een elektricien die tijdens zijn werk spullen uit een huis stal. Na afloop kregen de participanten vragen over visuele details van de film. De helft van de groep moest de ogen open houden tijdens het antwoorden, de andere helft de ogen dicht. Ondervraagden met dichte ogen wisten 23 procent meer vragen correct te beantwoorden.

Het tweede onderzoek was intensiever en boorduurde door op onderzoek één. 112 deelnemers kregen een film te zien van een overval en een agent die familieleden van het slachtoffer interviewt. Naderhand kregen ze vragen over visuele en audio-aspecten van de film. De ene helft weer met de ogen open en de andere helft met de ogen dicht. Ook hier presteerden de mensen met dichte ogen beter.

Bij alle twee de onderzoeken kwam nog iets anders naar voren. Mensen die een band voelden met de interviewer, voelden zich meer op hun gemak om hun ogen te sluiten. Het onderzoek heeft als doel om de kwaliteit van ooggetuigenverklaringen te verbeteren. De resultaten zijn volgens de onderzoekers dan ook belangrijk voor de manier waarop getuigen worden ondervraagd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.