TiU-student verkiesbaar voor Provinciale Staten

TiU-student Robin Verleisdonk (1990) doet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. De jonge D66’er uit Eindhoven is ambitieus: hij volgt de master kunst- en cultuurwetenschappen en staat ook twee dagen voor de klas op een middelbare school. “Net als in de politiek heb je voor de klas te maken met verschillende soorten mensen en achtergronden.”

Wanneer bedacht jij: ik moet de politiek in?
“Vanaf mijn achtste hielp ik mijn opa mee om flyers uit te delen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was ook politiek actief, maar dan voor de PvdA. Ik kwam op die manier steeds meer over het vak te weten.”

Wat was zijn advies?
“Zijn tip was om dicht bij jezelf te blijven, hoe lastig dit ook is. Je moet je eigen idealen verdedigen. De politiek is zo ingedeeld dat je samen moet werken met partijen die verschillende belangen behartigen. Soms is dat lastig te verenigen met je persoonlijke opvattingen.”

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen is altijd relatief laag. Waarom stel je je verkiesbaar?
“Ik vind dat de provincie een belangrijke rol kan spelen in regionale samenwerking. Door te investeren in banen en in te zetten op innovatie. Zo wordt de werklegenheid vergroot.”

Wat zijn jouw belangrijkste speerpunten?
“Innovatie, onderwijs en cultuur. Er moet flink worden geïnvesteerd in de arbeidsmarkt. Innovatie is heel belangrijk. Kijk maar naar Tesla in Tilburg, daar is de werkgelegenheid aardig gegroeid. Ook pleit ik voor een sterk cultuuraanbod: vooral omdat je zo nieuwe mensen naar een stad trekt. Bijvoorbeeld door oude industriepanden nieuw leven in te blazen. Het is vaak onzin om nieuwe gebouwen neer te zetten.”

Je staat ook voor de klas. Wat zijn de overeenkomsten tussen lesgeven en de politiek?
“Het contact met leerlingen vind ik leuk. Voor de klas heb je ook te maken met verschillende soorten mensen en achtergronden. Je bereidt je leerlingen zo goed mogelijk voor op het echte leven. Iedereen heeft evenveel kansen. Door een goede band kun je ze enthousiast maken. Dat zie ik terug in de politiek.”

Hoe combineer je je studie, het lesgeven en de politiek?
“Dat gaat aardig goed. Ik zit nu in de bibliotheek om een paper te schrijven. Maandag en vrijdag sta ik voor de klas en in de avonduren besteed ik de nodige tijd aan mijn politieke activiteiten. Ook in de weekenden kost het veel tijd, want dan voer ik campagne. Maar ik haal er veel energie uit, dus het kost me niet zo veel moeite.”

Wie is je favoriete politicus?
“Ik heb niet echt een groot voorbeeld in de politiek. Waarom niet? Omdat ik mezelf ben. Ik ken geen politicus waar ik me zo nodig aan moet spiegelen. Ik vind dat Pechtold het goed doet, hoewel ik het niet altijd met hem eens ben.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.