Helft kinderen omzeilt internetregels

Internetregels opstellen voor kinderen heeft als ouder zijnde vaak weinig zin. Ruim de helft van de basisschoolleerlingen weet die te omzeilen. Dit blijkt uit een onderzoek van B-CCENTRE waar onder andere hoogleraar Klinische Forensische Psychologie Stefan Bogaerts van Tilburg University aan meewerkte.

Kinderen weten het ouderlijk toezicht vaak op meerdere manieren te omzeilen. Zo internetten ze vaak wanneer hun vader of moeder niet in de buurt is. Verder heeft bijna één op de vijf een e-mailadres of online profiel waar de ouders geen weet van hebben. 15 procent gebruikt codewoorden tijdens het chatten om aan te geven dat er ouders meekijken en één op de tien spreekt zelfs met volwassenen af die ze op het internet leren kennen.

Het B-CCENTRE onderzocht 1.437 Vlaamse kinderen tussen acht en twaalf jaar. De onderzoeksgroep focust zich op cybercriminaliteit. Van de zeven onderzoekers zijn er vijf afkomstig van Tilburg University: Stefan Bogaerts, Developmental Psychology docent Jelle Sijtsema en drie junior onderzoekers Developmental Psychology.

Het hele onderzoek is hier te lezen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.