Fractie Front: schaf verplichte colleges af

Fractie Front wil af van verplichte colleges en heeft daarom een Meldpunt Verplichte Colleges in het leven geroepen. Volgens Fleur Bukkems en Rowie Florijn van de studentenfractie stromen de klachten van studenten binnen. “Aanwezigheidsplicht hoort niet bij een wetenschappelijke onderwijsomgeving.”

Waarom hebben jullie dit meldpunt opgericht?
Fleur: “Wij vinden het belangrijk dat studenten flexibel kunnen studeren. Het is je eigen verantwoordelijkheid of je een college volgt of niet.”

Rowie: “We hebben vanmorgen contact gehad met Tilburg Law School. Daar wordt al voorgesteld om een artikel in de Onderwijs- en examenregeling op te nemen dat toestaat om colleges verplicht te maken. We willen verschoolsing tegengaan en dit is wat juist bijdraagt aan verschoolsing.”

Is verplicht college synoniem met verschoolsing?
Rowie: “Nee, daar valt natuurlijk nog veel meer onder. Maar verplicht college zorgt ervoor dat de student gebonden is aan bepaalde tijden. Dat hoort niet bij een wetenschappelijke onderwijsomgeving.”

Fleur: “Heel veel studenten hebben ook ook nog andere dingen te doen. Activiteiten gerelateerd aan studieverenigingen, commissies en stages. Dat zijn nevenactiviteiten die we alleen maar kunnen toejuichen.”

Hoeveel klachten hebben jullie al verzameld?
Fleur: “We hebben al veel reacties binnen. Hoeveel weten we niet precies. Na de caranaval bekijken we wat de resultaten zijn.”

Wat doen jullie met de resultaten?
Rowie: “We gaan na of het probleem geldt voor de hele universiteit. Als dat het geval is, dan kijken we of we het in de Universiteitsraad kunnen voorleggen.”

Wat zou een alternatief kunnen zijn dat de kwaliteit van het onderwijs vergroot?
Rowie: “Nu lijkt het een beetje alsof verplichte colleges gebruikt worden om de collegezalen vol te krijgen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, want een student moet gewoon flexibel kunnen studeren. Als een docent of professor uitdagend doceert, dan komen de studenten vanzelf wel opdagen. Kijk maar naar een docent als Bob van den Brand, genomineerd voor Docent van het Jaar.”

Je pleit dus voor betere docenten?
Rowie: “Ik beweer niet dat TiU-docenten niet goed zijn. Ik bedoel te zeggen: kijk eens goed naar de oorzaak. Waarom blijven collegezalen leeg? Probeer daar dan op in te spelen met de juiste maatregelen. Het verplicht stellen van colleges is misschien niet het ideale middel.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.