De sociale psyche van de hooligan

Geen doorsnee-dag voor Rotterdam morgen. De inwoners van de Maasstad vrezen de wraak van AS Roma-supporters na de rellen van vorige week. Wat bezielt voetbalsupporters om – vaak zonder kaartje – 1700 kilometer van huis kunstschatten te gaan vertrappen? Sociaal psycholoog Elze Ufkes legt uit.

“Een belangrijk deel van onze identiteit wordt bepaald door groepsidentiteit,” zegt Ufkes tegen UT Nieuws. “Met name in situaties waarin anonimiteit een rol speelt, zoals in Rome, kan de groepsidentiteit het snel overnemen. Mensen halen hun gevoel van eigenwaarde uit groepen en zijn snel geneigd om dat ook te verdedigen. Vanuit de klassieke psychologie wordt beweerd dat mensen in groepen sowieso eerder hun normen overschrijden.”

Blijkbaar werd de agressie deels opgeroepen door de Romeinse politie. Volgens de Feyenoordfans zou die ‘uit het niets’ hebben ingegrepen. Ufkes: “De aanwezigheid van politie kan een wij-zij gevoel versterken. Mogelijk kregen de Feyenoorders het gevoel dat ze in het nauw gedreven werden. Hun groepsstatus werd aangetast (…). Daardoor is het mogelijk dat ze overgingen tot geweld om hun groepspositie te verbeteren.”

Morgen zijn 2500 Roma-tifosi in Rotterdam, waaronder 500 leden van de harde kern. Een oplossing voor de explosieve situatie die dan ontstaat heeft Elze Ufkes niet echt. Ze geeft nog wel een overweging mee: omdat ook tussen rivaliserende voetbalsupporters een sterk ‘wij-zij gevoel’ leeft, is het voor de lange termijn goed om constructief te werken aan de onderlinge relatie en er samen een mooi voetbalfeest van te maken.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.