Studentenprotest Amsterdam duurt voort

Na een protestmars met ruim duizend man vanaf het Bungehuis, bezette een groep van tweehonderd studenten en sympathisanten rond half acht het Maagdenhuis van de Universiteit Amsterdam. Het pand blijft tot op heden bezet. Vanochtend wordt er een brunchlezing gehouden. Je moet wel je eigen eten meenemen.

De studenten vergaderden na de bezetting uren over het doel van de bezetting en de weg voorwaarts. Het Amsterdamse College van Bestuur – in ieder geval Collegevoorzitter Louise Gunning, Rector Magnificus Dymph van den Boom en vice-voorzitter Hans Amman – meldde zich tegen tienen in het Maagdenhuis om het gesprek aan te gaan met de bezetters. Van een dialoog was echter weinig sprake. Collegevoorzitter Gunning vroeg de bezetters ‘uit vrije wil te vertrekken’. Daaraan gaven weinigen gehoor. Het College bevestigde tussen neus en lippen door dat er een spoedaangifte lag en dat ontruiming een optie was. Na de vruchteloze discussie pakte het College zijn biezen. Tijdens het vertrek scandeerden de bezetters om hun aftreden.

Rond middernacht vervoegde zich een afvaardiging van het stadhuis in het Maagdenhuis. Burgemeester Eberhard van der Laan ging het gesprek aan met de bezetters. Ook hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aarlsberg was van de partij. Een verslaggever van AT5, dat de hele avond live uitzond, vroeg Aarlsberg of na de dialoog het Maagdenhuis schoongeveegd zou worden door de ME. Die antwoordde dat ze er waren om te praten en te luisteren, vooralsnog niet om te ontruimen.

De bezetters wilden excuses van Van der Laan voor de arrestaties bij de ontruiming van het Bungehuis. Van der Laan antwoordde dat hij een gerechtelijk bevel uitvoerde en daarvoor nooit zijn excuses aan zou bieden. Bij de ontruiming van het Bungehuis werden 46 mensen gearresteerd. Één betrokkene raakte gewond aan zijn voet, nadat er een politiepaard op ging staan. De bezetting duurde in totaal twaalf dagen.

AT5 meldt dat de delegatie van de burgemeester rond half twee vertrok. Een groep studenten blijft achter in het Maagdenhuis, de rest slaapt liever thuis, schrijft de omroep.

De beweging resumeert de avond vanochtend via Facebook: “Het CvB is langsgekomen, maar stelde zich zeer terughoudend op en onthield zich vaak van commentaar. Ook burgemeester Eberhard van der Laan kwam langs en toonde begrip, maar er zijn geen expliciete afspraken gemaakt of toezeggingen gedaan. Zolang het nodig is willen wij in het Maagdenhuis blijven zodat wij de discussie open houden en iedereen de mogelijkheid geven deel te nemen.”

Waarom?
De beweging – die zich De Nieuwe Universiteit noemt – heeft zes eisen. Zo willen ze een democratische verkiezing van het universiteitsbestuur: zoals op de KU Leuven. Geld van de universiteit moet toegewezen worden op basis van input – niet op basis van rendementen. Een einde maken aan het rendementsdenken is één de belangrijkste punten van de beweging: ‘Op rendement gericht beleid ondermijnt namelijk waar een universiteit om zou moeten draaien: onderwijs en onderzoek.’ De beweging eist verder het stopzetten van Profiel 2016, dat een nieuwe positionering van de faculteit Geesteswetenschappen voorstelde.

In het bezette Bungehuis waren veel talenopleidingen gevestigd. Het Bungehuis werd verkocht door de Universiteit van Amsterdam. De universiteit wil daarmee een einde maken aan de versnippering van de campus, schrijft Folia: “Er komen vier grote locaties, waaronder een Binnenstadscampus op het BG-terrein/OMP.” In het Bungehuis komt een vestiging van SoHo House – ‘een chique club met overnachtingsmogelijkheden voor creatievelingen dat over twee jaar open moet gaan.’ Met de verkoop en verbouwing van het pand is zo’n 50 miljoen euro gemoeid, schrijft het Parool.

De UvA en de Vrije Universiteit willen de samenwerking opzoeken op de faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica in een Amsterdam Faculty of Science. De Nieuwe Universiteit wil hierover bindende referenda per instituut en per opleiding. Flexibilisering van de arbeidscontracten moet ook stoppen.

De laatste eis van de bezetters was het behoud van het Bungehuis als UvA-locatie. Die eis is na de ontruiming onhoudbaar geworden. Gisteravond voegde de beweging het aftreden van het College van Bestuur als laatste eis toe.

UPDATE: Het College van Bestuur doet de volgende toezeggingen, schrijft Folia:

“Volgens berichten van de facultaire studentenraad van de FGw zijn er nieuwe toezeggingen gekomen van het CvB. Volgens Gunnar de Haan, studentenraadsvoorzitter van de FGw, zal er een extra investering komen in de FGw om de plannen van Profiel 2016, waaronder een liberal arts-college en een opleiding International studies, te realiseren. Ook zullen de kleine talen twee jaar extra de tijd krijgen om hun levensvatbaarheid te bewijzen.”

Daarnaast komt er een student in het College van Bestuur. Daarvoor moet eerst ontheffing aangevraagd worden bij Bussemaker: volgens de wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) bestaat een College van Bestuur van een universiteit uit maximaal drie personen.

Volg via Twitter live de updates van het Amsterdams Universiteitsblad Folia.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.