Niet-sexy Staten als lonkend perspectief

Ja, ze zijn er zich terdege van bewust. Provinciale Staten zijn niet sexy, onzichtbaar en staan op grote afstand van de Brabantse burger. Toch staan de TiU-studenten Marcel Deryckere (21), Dwayne Heuvelmans (23) en Robin Verleisdonk (25) vol overtuiging kandidaat voor hun partij bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 18 maart.

Van het drietal heeft alleen Deryckere (@marcelderyckere) daadwerkelijk zicht op het provinciale pluche. Zijn partij, het CDA, heeft dit aanstormend politiek talent op een prominente zevende plek gezet; de christendemocraten hebben nu 10 zetels. Heuvelmans (@DwayneeH) staat ook zevende, maar de kans dat GroenLinks het zetelaantal van 3 meer dan verdubbelt is uitgesloten. D66 kan volgens de peilingen rekenen op een mooie verkiezingsuitslag, maar meer dan een verdubbeling van de huidige 5 zetels lijkt onwaarschijnlijk. En dan ligt er dus ook geen blauwe zetel in het verschiet voor Robin Verleisdonk (@rverleisdonk).

Enthousiast
Hoewel de vooruitzichten op een zetel uiteenlopen, doen de drie jonge politici niet voor elkaar onder in hun enthousiasme en idealisme. “Ik doe dit werk ook uit plichtsbesef”, bekent Verleisdonk. Vol vuur verkondigen ze hun boodschap over hoe belangrijk Provinciale Staten wel niet zijn. Dat ze tijdens hun campagne lauwe reacties krijgen, deert hen niet. Eerder is het reden om er een tandje bij te zetten. “Ik ga de komende dagen nog intensief campagne voeren”, zegt Deryckere, die aan de TiU bestuurskunde doet.Zo jong als ze zijn hebben ze al ruim hun sporen verdiend in hun partij. Als bestuurslid, als campagnevoerder, als waterdrager. Ze maken er geen geheim van dat ze een politieke carrière ambiëren. “Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt, maar als het aan mij ligt ben ik over vier jaar weer kandidaat”, aldus Heuvelmans, eveneens student bestuurskunde. Deryckere: “De provincie gaat vooral over de langere termijn. Over mobiliteit, infrastructuur, ruimte, economie. Het is prachtig om daar als jongere over mee te mogen praten. Persoonlijk wil ik er mij voor sterk maken dat we jongeren hier perspectief bieden op werk. Je ziet nu dat hoger geschoolde jongeren naar de Randstad trekken omdat ze het idee hebben dat daar meer banen zijn.”

Voor Verleisdonk, die een masterstudie Kunsten, Publiek en Samenleving doet, gaat het vooral om duurzaamheid. “We staan voor grote veranderingen, op energiegebied, natuur en milieu, in de economie.” Cultuur heeft zijn bijzondere aandacht en hij is blij met ontwikkelingen zoals in de Tilburgse Spoorzone. “We moeten voorkomen dat er bij bezuinigingen altijd eerst naar cultuur wordt gekeken.” Ook Dwayne Heuvelmans heeft de prioriteiten op een rijtje. “De provincie gaat over de ruimte in Brabant. Over de keuze tussen natuur of asfalt of megastallen. Over goed openbaar vervoer en werkgelegenheid. Allemaal zaken die ook voor studenten van belang zijn.”

Dit is een bijdrage van onderwijsjournalist Emmanuel Naaijkens.

Deel 2 verschijnt morgen. Daarin komt een aantal personeelsleden van Tilburg University aan bod, die ook op de kandidatenlijst voor Provinciale Staten staan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.