Deze kandidaten halen het wel/niet

Prof. Pieter Tops is kandidaat voor een zetel in de Eerste Kamer, maar hij denkt niet dat hij naar Den Haag vertrekt. Hij staat op plek 15, maar de peilingen zijn niet bepaald gunstig voor de PvdA. Voor Martijn van Gruijthuijsen staat juist als een paal boven water dat hij terugkeert naar de politieke arena in Den Bosch. Hij staat prominent op nummer 2 van de kandidatenlijst van de VVD voor Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Nog een verschil. Hoogleraar bestuurskunde Tops (1956) voert geen campagne. “De strijd wordt toch vooral op tv beslist.” Liberaal Van Gruijthuijsen trekt er de komende dagen wel op uit om stemmen te werven. Na een eerste periode van vier jaar in de provinciale politiek barst hij van de energie. “De klus is nog niet geklaard, dus ik ga graag door”, zegt Van Gruijthuijsen (1972), coördinator Kennisklik profit bij Student Services.

Martijn van Gruijthuijsen VVD

Martijn van Gruijthuijsen VVD

Ook daarin onderscheiden Tops en Van Gruijthuijsen zich van elkaar. De laatste staat graag met zijn poten in de bestuurlijke modder om Brabant vooruit te helpen. Tops is meer de bedachtzame politicus, die in de stilte van de studeerkamer wetsvoorstellen overdenkt. “Ik ben niet iemand die in het brandpunt wil staan van de politieke strijd, zoals in de Tweede Kamer. De senaat past meer bij mij. Daar wordt vooral gekeken of wetsvoorstellen uitvoerbaar zijn en juridisch de toets kunnen doorstaan. ”

Pieter Tops PvdA

Pieter Tops PvdA

Als grootste fractie hadden de liberalen de afgelopen periode veel invloed op het provinciaal beleid. Kunst ja, met de miljarden van Essent op de bank, denkt de buitenstaander. Maar zo eenvoudig ligt het niet, benadrukt Van Gruijthuijsen. “Op de eerste plaats is de begroting van de provincie bijna gehalveerd, van ongeveer 1,3 miljard in 2010 naar ongeveer 600 miljoen in 2018/2019. En het meeste geld van Essent staat vast, dat gebruiken we voor structurele uitgaven.” Er is daarnaast wel 200 miljoen voor investeringen. Maar de liberaal waarschuwt: we moeten ons echt niet rijk rekenen.

De lijn van de VVD is om het beleid van de afgelopen jaren voort te zetten, want er is nog genoeg te doen op het gebied van de regionale economie, de infrastructuur, de mobiliteit, de agrarische sector, de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, de maakindustrie, innovatie en niet te vergeten de aanpak van drugscriminaliteit. “We hebben op al deze terreinen flinke stappen gezet, nu is het een kwestie van doorpakken.”Als politicus is Tops een onbeschreven blad, en dat zal na 18 maart niet anders zijn. Zou hij zich als wetenschapper niet wat ongemakkelijk hebben gevoeld in een politieke omgeving? “Ik zie geen spanning. Ik lever mijn onafhankelijkheid en kritisch oordeelsvermogen niet in. Voor mij telt meer dat ik mijn kennis en ervaring als hoogleraar in kan zetten voor de publieke zaak, als een soort maatschappelijke plicht.”

Patricia van der Kammen is opnieuw kandidaat voor de Brabantse staten namens de PVV, hoogleraar Henriëtte Prast staat nummer 2 op de lijst van D66 voor de Eerste Kamer.

Dit is een bijdrage van onderwijsjournalist Emmanuel Naaijkens.

Deel 1 van deze bijdrage verscheen eerder deze week.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.