Langer open, minder omzet

De sluitingstijden van clubs en kroegen in Tilburg is een veel besproken onderwerp. Zo werden de tijden in 2011 verruimd naar vier uur. Nu de NS vanaf 2016 het Brabantse nachtnet wil terugdringen naar twee uur ’s nachts, is het debat weer van start gegaan. Nachtclubs en verschillende evenementen zijn blij met een verhoging, maar de kroegen absoluut niet. 

“Na vier uur wordt er bijna niet meer gedronken dus voor ons levert het dan nog weinig op”, vertelt Sharine, bedrijfsleider van Studio. Volgens haar zijn jongeren om vier uur vaak al zo dronken, dat langer opblijven alleen maar problemen zou veroorzaken. “Wanneer het door de gemeente doorgezet wordt en bijna iedere kroeg langer open blijft, dan gaan we daarin natuurlijk wel mee.” De bedrijfsleider denkt wel dat studenten behoefte hebben aan uitgaan na vieren.

                    “De sfeer wordt er niet beter op”

Max, barman bij Bolle, geeft aan dat hun café daar niet blij mee zou zijn. “Wij hebben naast het nachtleven ook nog een eetcafé dat om elf uur ’s ochtends al open gaat. Wanneer we dan om vijf of zes uur pas sluiten én nog moeten schoonmaken, wordt dat wel heel laat.” Volgens de barman wordt de sfeer er na vier uur ook zeker niet beter op. “Er zit wel een aantal jongeren tussen die het liefst nog een paar uur doorgaan, maar het grootste gedeelte vindt het om vier uur wel mooi geweest.”

Realistische studenten
Volgens Flip, bedrijfsleider bij Philip, is het verlengen van de sluitingstijden voor niemand gunstig. “Mensen komen tegenwoordig pas rond een uur of een de stad in. Wanneer ze de mogelijkheid hebben om tot vijf of zes uur te stappen komen ze nog later.” Ook ziet de bedrijfsleider steeds meer realistische studenten: “De meeste studenten willen de ochtend na het stappen weer gewoon fris in de schoolbanken zitten. Door de sluitingstijden te verlengen komt het alleen maar steeds later op gang.”

Vooruitgang
Volgens het Brabants Dagblad heeft een grote meerderheid van partijen uit de gemeenteraad aangegeven dat de sluitingstijd van vier uur best ruimer mag worden. GroenLinks, D66, VVD, TVP, Voor Tilburg, PvdA, LST en SP zijn samen goed voor 37 van de 45 stemmen.

Linda Oerlemans, raadslid Voor Tilburg: “Het zou fijn zijn voor verschillende partijen in Tilburg als de sluitingstijden ruimer worden.” Zo zou het volgens Oerlemans voor evenementen en de horeca toch een vooruitgang zijn. Gelet op het bovenstaande, geldt dat niet voor alle horeca. Bovendien wil de partij eerst nog goed de gevolgen overzien, bijvoorbeeld voor politieinzet.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.