Zitten moet je trainen

Studenten zitten te veel. Te lang zitten leidt tot veel klachten. Dit is gebleken uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Zitten is een vak apart zegt Peter Rijfkogel, directeur en ergonoom bij Artros, specialist in ergonomie en fysieke belasting. Hij vindt dat je zitten moet gaan trainen. De Universiteit in Utrecht heeft in computerruimtes al statafels en speciale stoelen neergezet. Wat vinden studenten ervan als Tilburg University ook statafels gaat plaatsen in studieruimtes en kantines?

Elise (21) studeert personeelswetenschappen, zij wordt best wel moe van staan. “Even snel voor een paar minuten vind ik het niet erg”. Langdurig staan tijdens bijvoorbeeld het studeren vindt Elise niks. “Misschien zijn skippyballen een idee, dan zit je toch ook al beter?”

“Eigenlijk is op een skippybal zitten nog slechter dan op een stoel met rugleuning”, vertelt Rijfkogel. Volgens de ergonoom komt dit omdat je inzakt op een skippybal, je geen steun hebt en dat voor hoge belasting van je rug en schouders kan zorgen. “Wel heeft het een actieve houding, en soms kan dat wel goed zijn.”

Zitten is net als voetbal
Volgens Rijfkogel is het zitten zelf niet slecht, maar de manier waarop wel. “Zitten is een vak apart. Wanneer je fout gaat zitten kan dit leiden tot een hernia of artrose.” Rijfkogel vertelt dat je zitten moet trainen, net zoals je voor voetbal traint: “Of je nou voor voetbal traint, of traint voor een goede zithouding, je lichaam maakt daar geen onderscheid tussen.” Hiermee bedoelt de ergonoom; wil je leren voetballen, moet je trainen. Wil je op een goede manier leren zitten, moet je dat net zo goed trainen.

                    “Dan krijg je echt spataderen”

“Ik krijg van staan best wel lamme benen”, begint Loes (24). Zij studeert communicatiewetenschappen. Volgens de studente is acht uur lang staan ook niet goed: “Dan krijg je echt spataderen. Kunnen we geen standing happy-hour organiseren?”

Statafel
Als mensen fysieke problemen krijgen zoeken ze de oplossing te vaak in het aanpassen van de tafel en de stoel, aldus Rijfkogel. “Wanneer iemand last heeft van zijn rug krijgt hij of zij een stoel met meer steun, maar eigenlijk wordt je rug dan alleen maar zwakker.” Volgens hem moet de mens het zelf doen. “Ze kijken alleen maar naar de hulpmiddelen en vergeten de training.” Een statafel neerzetten op scholen heeft ook geen nut, vertelt Rijfkogel: “Wanneer je staat aan een statafel ga je automatisch hangen en dat kan ook gezondheidsklachten opleveren.” Als je te lang staat krijg je last van dikke voeten en spataderen.

Volgens Jos (22), studeert organisatiewetenschappen, zouden statafels veel ruimte schelen. “Ik vind het wel een goed idee, maar dan wel alleen voor de gemeenschappelijke ruimtes.” De student vindt staan soms wel chill, maar denkt dat velen liever buiten even een blokje om gaan lopen. “Wanneer je op een verjaardag een hele avond aan een hangtafel hebt gestaan voel je dat ook wel in je benen.”

                   40% kans op vroegtijdig overlijden

Niet verlossen, maar oplossen
Wanneer je langdurig zit brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee, zo blijkt uit onderzoek van NISB. Zo heb je veertig procent kans op vroegtijdig overlijden wanneer je dagelijks meer dan elf uur zit. Er zijn in Nederland geen specifieke richtlijnen vastgesteld voor het onderbreken van langdurig zitten. Het advies is om elk uur dat je zit twee of drie keer te onderbreken met minimaal twee minuten je benen strekken.

Bij langdurig zitten treden er veranderingen op in het bloed waardoor je een vergroot risico hebt op diabetes en hart- en vaatziekten. Volgens Rijfkogel zijn er heel veel trainers op het gebied van zithoudingen trainen, maar velen van hen zoeken niet naar de oorzaak. “Je moet de pijn niet voor even verlossen, zoals een paracetamol dat doet voor hoofdpijn, maar je moet de oorzaak zoeken en die oplossen.”

Dus, zit je al even in de collegebanken of achter je bureau? Ga even wandelen!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.