“Stemmen heeft alleen nut bij muziekinstrumenten”

De Provinciale Statenverkiezingen kennen vaak een lage opkomst in vergelijking met de landelijke verkiezingen. Ook de gemiddelde TiU-student haalt zijn schouders ervoor op. Toch weet een klein aantal studenten de weg te vinden naar de stembus achter de Mensa.”De groep die hier komt stemmen is heel divers”, vertelt Frank van der Schoot, voorzitter van het stembureautje in Tilbury’s achter de Mensa. “Niet alleen studenten, maar ook bewoners uit de buurt komen hier om te stemmen.” De opkomst? Die valt hem niet tegen: “Tijdens de lunch is er een kleine piek en als alle college’s voorbij zijn ook. Maar het blijft redelijk constant binnenlopen.”

Geöliede machine
Samen met een handjevol vrijwilligers is hij verantwoordelijk voor de telling. “We zijn al jaren met hetzelfde team. Dat is handig, want iedereen weet wat hij moet doen. Het is een geoliede machine.” En dat is nodig, want er moet veel geteld worden: “We moeten alle stembiljetten openvouwen, per partij sorteren en vervolgens ook per kandidaat.”

Lage opkomst
Rond drie uur telt stembureau in Tilbury’s 340 stemmen voor de waterschappen en 400 voor de Provinciale Staten. Volgens Nu.nl is de landelijke opkomst tot 15:30 uur niet torenhoog: 24 procent. Dat is 4 procent minder dan bij de verkiezingen vier jaar terug.

Grappig detail: volgens Frank van der Schoot gaat een klein aantal stemmers helemaal los op hun papiertje: “Sommige mensen tekenen hele creaties op hun stembiljet. Smiley’s, poppetjes en soms maken ze van een bolletje een bloemetje.”

“Sommige mensen tekenen hele creaties op hun stembiljet. Smiley’s, poppetjes en soms maken ze van een bolletje een bloemetje.”

Frank van der Schoot, voorzitter van het stembureau op Tilburg University

Politici en muziekinstrumenten
Debby (25 jaar), student Communicatie en Informatiewetenschappen, heeft zich niet erg verdiept, maar gaat naar de stembus: “Eerst koos ik altijd voor VVD, maar ik vind dat Rutte de problemen voortaan weglacht.” Nu gaat ze voor D66: “Ik kom zelf uit Best, en daar staat D66 echt voor wat ze zeggen.”

Lotte (21 jaar), Organisatiewetenschappen,  gaat alleen voor de Provinciale Staten. “Ik weet nog niet precies wat ik ga stemmen. Sowieso links en waarschijnlijk wordt het de PvdA.” De studente is niet geïnteresseerd in de waterschappen en laat die stempas dus ook lekker thuis. “Ik stem vooral omdat ik niet wil dat zo’n partij als de PVV aan de macht komt.”

Eline (21 jaar), student Psychologie: “Nee, ik ga niet stemmen. Ik ben er weinig mee bezig en eerlijk gezegd de mensen om mij heen ook niet. Misschien ligt het daar wel aan.”

Econometrie-student Felix (21 jaar) ziet het nut er niet van in en gooit er een oneliner tegenaan: “Ik ga niet. Stemmen heeft namelijk alleen nut bij muziekinstrumenten, de politiek blijft toch vals spelen.”

“Stemmen heeft alleen nut bij muziekinstrumenten, de politiek blijft toch vals spelen.”

IMG_1724Door Sanne de Rooij en Niek Willems

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.