“Geef studerende moeders dezelfde rechten als werknemers”

“Geef studerende moeders dezelfde rechten als werknemers”

Studeren in combinatie met een kind opvoeden is niet de makkelijkste zaak van de wereld. Volgens Annemieke de Jong, initiatiefnemer van Stichting Steunpunt Studerende Moeders, is dit een groot landelijk probleem. “Vaak worden studerende moeders over het hoofd gezien.” Wat zou Tilburg University hieraan kunnen doen?

Volgens de Jong ontbreekt op bijna alle onderwijsinstellingen het recht op zwangerschapsverlof. Net als werknemers zouden zwangere studenten volgens de initiatiefneemster gewoon zwangerschapsverlof moeten krijgen. Daarnaast pleit ze ook voor extra tentamenmogelijkheden, een aangepast studieprogramma en extra begeleiding. “Dit is er ook voor mensen met een beperking. Zwangere vrouwen zouden deze mogelijkheid net zo goed moeten krijgen.”

“De attitude van de onderwijsinstelling houdt ze tegen”

Kolfruimtes en liften
Volgens De Jong stoppen studenten om verschillende redenen met hun studie wanneer zij een kind krijgen. “De studerende moeders worden raar aangekeken en krijgen vervelende opmerkingen naar hun hoofd gegooid. Dat doet pijn.” Volgens haar stoppen ze niet omdat ze zich schamen, maar omdat de attitude van de onderwijsinstelling ze tegenhoudt. “Veel scholen hebben kolfruimtes of liften voor het gebruik van medewerkers, maar studenten mogen deze vaak niet gebruiken. Om studerende moeders te helpen is er financieel bijna niets nodig. Als ze ook gebruik mogen maken van de mogelijkheden die medewerkers hebben is dat ook een stap in de goede richting.”

Scholingsplicht
Door de invoering van de scholingsplicht lijkt het alsof studenten steeds eerder moeder worden. Volgens De Jong is dit niet zo. “Wanneer studenten tot 27 jaar verplicht naar school moeten, moet de overheid ook niet raar opkijken wanneer het aantal studerende moeders dan stijgt.”

Deeltijd
“De meeste studerende moeders zitten toch op deeltijd”, vertelt Rowie Florijn van studentenfractie FRONT. De huidige studentendesk heeft maar beperkte openingstijden en is dus voor de deeltijders slecht toegankelijk. “We willen een nieuwe studentenbalie met ruimere openingstijden zodat ook deeltijdstudenten daar terecht kunnen met al hun vragen.” Verder is de fractie niet actief bezig met studerende moeders, volgens Florijn: “We kunnen niet voor elke doelgroep apart iets doen.”

          “Ze kunnen het financieel vaak niet redden”

Webtool
De overheid heeft afgelopen maandag een website gelanceerd waarop studerende moeders kunnen zien waar ze recht op hebben. Ze moeten een paar gegevens invullen en daarna laat een zoekmachine zien voor welke toeslagen zij in aanmerking komen. Volgens Annemieke de Jong valt de webtool in de praktijk flink tegen: “Veel toeslagen zijn maar tot bepaalde leeftijden. Veel van de studerende moeders vallen daar dus al buiten. Ze kunnen het financieel vaak niet redden en dan is het niet raar dat ze geen studie doen.”

Studenten met kinderen kunnen verschillende toeslagen krijgen zoals het profileringsfonds, kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en extra hulp van de gemeente. Daarnaast hebben ze ook gewoon recht op Studiefinanciering zoals elke student. Volgens De Jong informeren onderwijsinstellingen studerende moeders te weinig over deze toeslagen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.