Rechtenstudente betrapt op fraude

Een studente van de Universiteit Leiden is veroordeeld tot zestig uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenissstraf van twee weken. De universiteit betrapte de 26-jarige vrouw op valsheid van geschrifte, meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

De rechtenstudent wilde overstappen van de Erasmus Universiteit naar de Universiteit Leiden en diende een vervalste cijferlijst in. Daarmee wilde de studente vrijstelling krijgen voor haar bachelor rechtsgeleerdheid en notarieel recht. Op haar cijferlijst stonden 36 gehaalde vakken, terwijl ze slechts 20 vakken had afgerond. Op het papiertje stond ook een vervalste handtekening van een Erasmus-medewerker.

Haar bachelordiploma lag al binnen handbereik toen ze zich met dezelfde cijferlijst inschreef voor een master. De Leidse examencommissie rook onraad en benaderde Erasmus. Daar bleek dat de cijferlijst door haar was vervalst.

De Haagse wil haar rechtenstudie afmaken en loopt stage bij een advocatenkantoor waar ze kans op een baan heeft. De rechter benadrukte echter dat de kans op een juristische loopbaan klein is. “Als u een rechtenopleiding wilt volgen, dan zie ik het somber in.” Een veroordeling van fraude en een strafblad kunnen funest zijn voor de toekomst van een jurist.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.