Weg met de pen!

Tentamens maken kan voortaan zonder een lamme hand te krijgen. De Universiteit Utrecht gaat vanaf volgend collegejaar aan de slag met digitale tentamens, zo schrijft Tubantia. Naast de standaard vraag- en antwoordvorm wordt er ook getoetst door middel van foto’s, video’s en serious gaming. Wil Tilburg University de tentamens ook op deze manier digitaliseren?

Volgens Gerwin Pols, hoofd afdeling Education Support, zijn er bij ons wel ontwikkelingen op het gebied van digitale tentamens maar zijn ze nog niet definitief. “Er loopt een aantal initiatieven, maar dat is gewoon de standaard vraag -en antwoordvorm op een laptop.” Volgens Pols is het gebruik van foto’s, video’s en serious gaming in tentamens nog een te grote stap: “We hebben vrijwel geen tools daarvoor. Daarnaast hebben we ook geen grootschalige digitale toetsruimte.”

Negatieve punten
De tentamens worden gemaakt op de chromebooks van Google. Een tentamen wordt door deze ontwikkeling veel meer een gesprek, in plaats van dat het de student afstraft op z’n fouten. Wanneer iets moet worden getoetst met bijvoorbeeld foto’s of een video, kan dit schriftelijk vaak niet. Daarnaast kunnen slecht gestelde vragen snel verwijderd worden uit het tentamen en worden deze automatisch niet meegerekend bij de uitslag. De internetverbinding is volgens de Universiteit van Utrecht goed beveiligd en is alleen toegankelijk in de toetszaal.

                      ‘Er kan altijd iets gebeuren’

Er zijn ook een paar negatieve punten aan de digitalisering van tentamens. Zo kan de Wi-Fi uitvallen of computers kunnen kapot gaan. Aan de andere kant kan er bij schriftelijke tentamens ook veel fout gaan. Jan Haarhuis, projectleider, vertelt aan Tubantia: ‘Er kan altijd iets gebeuren, maar met de verbeterde techniek is de kans klein.’

De Vrije Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en TU Delft werken al met digitale tentamens.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.