Aantal spijbelaars afgenomen

Na jaren van stijging is het aantal spijbelaars in het schooljaar 2013-2014 met tien procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW heeft dit geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Jaarlijks worden de cijfers over schoolverzuim op de Dag van de Leerplicht bekend gemaakt.

Het aantal spijbelaars vanwege vakantie (luxe verzuim) nam af met zeven procent en de lichtere vormen van verzuim zijn ook afgenomen. Het aantal leerlingen dat helemaal niet naar school gaat (thuiszitters en absoluut verzuim) is ongeveer gelijk gebleven. Spijbelen wordt dus beter aangepakt.

Vanaf vandaag zijn de schoolverzuimcijfers van alle gemeenten openbaar gemaakt via een website. Hiermee probeert de staatssecretaris gemeenten te helpen om verzuim beter aan te pakken. Zo kunnen gemeentes zien hoe vergelijkbare gemeentes het doen en kunnen ze daarover praten.

Vanaf 1 augustus 2014 is het passend onderwijs van start gegaan. Scholen hebben sindsdien de plicht om, samen met andere scholen, een goede plek te vinden voor leerlingen. De verwachting is dan ook dat hierdoor het aantal spijbelaars is afgenomen.

Spijbelsmoes
Vanwege de Dag van de Leerplicht wordt er vandaag extra aandacht gevraagd voor spijbelen. Dit wordt gedaan door middel van het smoezenboekje. In februari startte een wedstrijd waarbij leerlingen hun beste smoes in konden sturen. De winnende spijbelsmoes is geschreven door Sem Voigtländer: ‘U zei gisteren dat het nooit te laat was om te leren, dus ik wacht nog wel ff.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.