Wel trouwen, geen eerlijk loon

18-jarigen die minder verdienen dan 25-jarigen, de nieuwe jongerenbeweging Young & United is er klaar mee. Zij proberen werkende jongeren weer een gezicht en stem te geven. ‘Jongeren willen net als iedereen een toekomst en werken daar hard voor’, aldus Young & United. Vandaag is de kick-off in Amsterdam.

Wanneer je 18 bent mag je trouwen, stemmen en gekozen worden. Je mag een huis kopen en een huurcontract tekenen. Je mag drank en sigaretten kopen. En daarnaast betaal je ook gewoon verplicht een zorgverzekering van zo’n honderd euro per maand. Maar wanneer het dan om contracten of loon gaat, wordt je ineens niet meer serieus genomen en als kind behandeld.

Young & United wil dit gaan veranderen. Zij gaan actie voeren voor een volwassen loon vanaf 18 jaar, meer vaste contracten en echte banen waar je van kunt leven. Voor een 18-jarige is het minimumloon voor fulltime werken namelijk maar 683,30 per maand. Dat is maar liefst vier euro per uur. Nu lopen studenten door de lage lonen namelijk grote studieschulden op. Young & United wordt hierbij ondersteund door vakbond FNV en verschillende jongeren organisaties.

                    ‘Het is slikken of stikken’

Voor jou tien anderen
Vaak kunnen jongeren een vast contract vergeten en wanneer ze voor zichzelf op komen horen ze het welbekende; ‘voor jou tien anderen’. Het is slikken of stikken schrijft de jongerenbeweging op hun website.

De kick-off begint vanavond om zeven uur in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Hier worden met veel muziek en beeld de resultaten gepresenteerd van een door ruim 10.000 werkende jongeren ingevulde enquête. Uit deze enquête is namelijk gebleken dat 86 procent van de werkende jongeren vanaf 18 jaar een vast contract en een normaal loon wil. Hiernaast geeft ruim 74 procent aan een onzeker contract te hebben.

Nederland loopt achter
Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. (Op Tilburg University ligt deze leeftijd op 22 jaar). Een 18-jarige heeft recht op 45 procent van het normale minimumloon. Ze doen dus hetzelfde werk als een 25-jarige maar dan voor de helft van het loon en zelden een vast contract. In België, Engeland en Frankrijk hebben jongeren recht op 82, 83 en 100 procent van het normale minimumloon.

Meer over de kick-off van vanavond vindt je hier en check ook het filmpje van Young & United: 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.