Schaf vmbo, havo en vwo af

Binnen twee jaar kan en moet het onderwijs op middelbare scholen maatwerk zijn. Paul Rosenmöller, voorzitter van VO-raad, pleit vandaag voor maatwerkonderwijs- en diploma’s in de Volkskrant. Want: “Waarom zou je geen wiskunde mogen studeren als je goed bent in exacte vakken, maar je tweede moderne taal toevallig op havo-niveau hebt gedaan? Dat gesprek moeten we voeren met de universiteiten.”

De kritieke massa is bereikt – er is momentum. Dat zegt Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, de sectororganisatie van middelbare scholen. Steeds meer scholen zouden al proberen de talenten van hun leerlingen tot hun recht te laten komen. Een goede zaak, vindt de voorzitter. Want de structuur van de school zou zich moeten aanpassen aan de leerling – niet andersom, zoals nu het geval is. De schotten tussen vmbo, havo en vwo moeten verdwijnen, zodat leerlingen niet langer een diploma krijgen op het niveau van het vak waar ze het slechtste in zijn. De wet is nog het enige dat in de weg staat. Al blijft de vraag hoe scholen dan precies maatwerk zouden kunnen leveren. Rosenmöller: “Voor roostermakers op traditionele scholen is dit een nachtmerrie.”

Meer maatwerk in het onderwijs staat ook op de agenda van staatssecretaris Onderwijs Sander Dekker. Leerlingen moeten vakken op een hoger niveau kunnen volgen. Of de staatssecretaris daarmee ook positief staat tegenover de invoering van een maatwerkdiploma, is niet gezegd. Dekker: “Aandachtspunt is dat maatwerk niet tot onbedoeld effect heeft dat leerlingen zich minder inzetten voor hun slechtste vakken.” Ook zou er goed gekeken moeten worden naar de aansluiting op het vervolgonderwijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.