Student en stropdasontwerper

Deze week interviewt Univers drie studenten die naast hun studie een eigen bedrijf hebben opgericht. Wij stellen hen de vraag hoe dit te combineren is met een studie, wat de status van hun bedrijf is en hoe ze de toekomst zien.

Op het vliegveld tijdens een studiereis naar Moskou zag Pim van Oeffelen (23) een luxe mode-accessoireswinkel, waar onder andere stropdassen werden verkocht. Het bracht hem op een idee. Nog voordat Pim in het vliegtuig zat, had hij de domeinnaam dasmijndas.nl al vastgelegd. Op dit moment volgt hij wat extra vakken zodat hij volgend jaar aan een master kan beginnen, maar hoe is het om studie en bedrijf te combineren?

Wat houdt het bedrijf Das Mijn Das precies in?
“Samen met Rick van Ravensberg heb ik Das Mijn Das opgericht. Het is een webshop waar onze zelf ontworpen dassen worden verkocht, en daarnaast ontwerpen we ook zelf dassen voor mensen die daarom vragen. De dassen zijn prijzig, een das kost namelijk €64,95.”

“Ons bedrijf staat voor eerlijk, exclusief en elegant. ‘Eerlijk’ omdat de dassen gemaakt worden in Duitsland en de werknemers daar gewoon netjes betaald krijgen. ‘Exclusief’ omdat het eigen ontworpen betreft en ‘elegant’ omdat we prima materialen gebruiken. De doelgroep voor onze dassen is jonge ondernemers, net afgestudeerden die een baan hebben. En deze mensen laten we ook eerst naar onze ontwerpen kijken voordat we ze op de markt brengen.”

                    “Een snor is het kenmerk”

“De kleuren van ons bedrijf zijn koningsblauw met oranje. Een snor en het oranje streepje op de voorkant zijn het kenmerk.”

Hoe combineer je jouw studie met een bedrijf?
“Ik vind het best lastig om een studie te combineren met een bedrijf. Uiteindelijk draait het wel allemaal om plannen. Ik heb uiteindelijk vijf jaar over mijn studie Psychologie gedaan omdat ik ook nog twee bestuursjaren heb gedaan bij studievereniging Complex en fractie SAM. Wanneer je het goed kunt inplannen scheelt dat al veel. Ik zorg gewoon dat er evenwicht zit in de tijd die ik eraan besteed, een stukje in het bedrijf en een stukje in mijn studie. Ik geef meer prioriteit aan mijn studie dan aan het bedrijf.”

“Misschien scheelt het ook dat we met z’n tweeën zijn. Ik doe voornamelijk het offline-werk. Rick doet het online-werk. Zo kun je ’t het beste omschrijven. Ook doen we zelf de boekhouding en alles wat erbij komt kijken. Dat gaat eigenlijk best wel goed.”

                 “Ik kan van de opbrengst niet leven”

Hoe gaat het met Das Mijn Das?
“Van de opbrengt kan ik momenteel nog niet leven. Daarnaast haal ik er ook nog geen winst uit dus ik werk nog wel naast het bedrijf. Bovendien speel ik in een bandje, wat eigenlijk ook een bedrijfje is. Ik hoop wel dat we met het bedrijf in de toekomst ons brood kunnen verdienen.”

Op het moment zijn we bezig met een marketingonderzoek om ons product beter aan te laten sluiten aan de wensen van de klant. Verder ben ik bezig met een tweede bedrijfje dat bijna van de grond is. Het bedrijf gaat Kaartprikker heten en het is voornamelijk bedoeld voor bedrijven en ondernemers. Het is een website waarbij je je afspreken op een kaart kunt inplannen, zo kun je altijd zien waar je moet zijn en kun je overige afspraken dichtbij plannen.”

Hoe zorgen jullie voor klanten?
“In het begin voornamelijk een beetje via mond-op-mondreclame. Op het moment werkt sociale media heel goed. We posten vaak filmpjes op Youtube over hoe je een das moet knopen. Hierdoor merk je dat meer mensen je webshop bezoeken. Daarnaast werken evenementen goed, hiermee promoot je je bedrijf.”

         “Ik heb heel mijn spaargeld erin gestopt”

Wat is een tip voor studenten die ook voor zichzelf willen beginnen?
“Als je een idee hebt moet je het gewoon doorzetten en ik zou ook zeker aanbevelen aan studenten om een bedrijf te beginnen. Voornamelijk omdat je er heel veel van leert. Zoek ook mensen op met de juiste ervaring en kennis. Starterslift is aan te raden. Voor beide bedrijven zijn wij daar geweest om te praten.”

“Ik ben daarnaast nooit echt bang geweest voor het risico wat eraan vast zit. Ik was er zo enthousiast over en ben uiteindelijk heel blij geweest dat ik mijn spaargeld erin heb gestopt. Je moet namelijk wanneer je begint wel gewoon startkapitaal hebben.”

Zie jij jezelf als student of als ondernemer?
“Zoals ik al zei geef ik meer prioriteit aan mijn studie dan aan mijn bedrijf. Ondanks dat voel ik me toch meer ondernemer dan student. Ik denk dat dit komt omdat je tijdens het ondernemen heel erg veel leert.”

 

Student-ondernemers
Steeds meer studenten combineren studeren met het runnen van een bedrijf. Dit is gebleken uit onderzoek van Hogeschool Saxion (Enschede, Deventer en Apeldoorn). Dit onderzoek is gedaan onder 27.719 studenten. Het aantal studenten dat een eigen bedrijf heeft, steeg sinds 2009 met 150 procent. Voornamelijk studenten van de Academie Creatieve Technologie, de School of Business, Building and Technology, van Marketing en van International Management hebben een eigen bedrijf. Volgens Saxion komt de stijging door het stimuleren van jong ondernemerschap op de opleidingen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.