TiU-studenten starten crowdfundingactie voor pater Poels

TiU-studenten starten crowdfundingactie voor pater Poels

‘Broodpater’ Gerrit Poels bezorgt elke nacht brood bij Tilburgers die geen cent te makken hebben. “Laten we zorgen dat die man op zijn 85e nog flink wat waardering krijgt voor zijn werk”, zeiden vier TiU-studenten cultuurwetenschappen tegen elkaar. Daarom bedachten zij het project De Broodpater, waarmee ze 10.000 euro willen inzamelen voor Tilburgs bekendste weldoener.Altruïsme: iemand helpen zonder eigenbelang. Dat is het levensmotto van Gerrit Poels, a.k.a ‘de Broodpater’. Vier studenten van Tilburg University vinden dat deze man een steuntje in de rug verdient. Jula van Doorn, Stefan Voeten, Saskia Klaassen en Vino Avanesi hebben het project De Broodpater opgestart. Het doel? Geld ophalen. En niet zomaar een bedrag: 10.000 euro. Via crowdfunding kan iedereen een bedrag doneren.

Schoolopdracht
“Voor een opdracht vanuit onze studie cultuurwetenschappen gingen wij op zoek naar een goed doel”, vertelt Vino Avanesi (22). “Zet een mediacampagne op en zoek een stichting of persoon die het verdient om geholpen te worden. Toen dachten we aan Gerrit Poels. Hij is een fenomeen in Tilburg.”

“Laten we zorgen dat die man op zijn 85e nog flink wat waardering krijgt voor zijn werk.”

Het idee achter het project? “Laten we zorgen dat die man op zijn 85e nog flink wat waardering krijgt voor zijn werk. Gerrit Poels is al veertig jaar lang altruïstisch bezig, hij helpt anderen zonder eigenbelang.”

Zo gezegd zo gedaan: tijdens een telefoongesprek met meneer Poels vroegen de studenten: “Hoe mogen we u helpen?” Heel simpel, antwoordde de ‘broodpater’: “Met geld! Het hoeft niet veel te zijn, alle kleine beetjes helpen.”

Bureaucratie
Volgens de student zit het Poels niet altijd mee. Vino: “De voorbije 40 jaar startte hij tal van sociale projecten. Maar na verloop van tijd ging de gemeente zich er dan mee bemoeien. Het gevolg: bureaucratie en mensen die van het kastje naar de muur worden gestuurd.” Vino wijst op de ‘reglementering’ van de Tilburgse hulpverlening: minderbedeelden moeten tegenwoordig aan allerlei eisen voldoen om in aanmerking te komen voor eten of onderdak. “Die bureaucratisering zit hem in de weg. Pater Poels wil gewoon helpen, zonder dat je eerst tig formulieren moet invullen. Dat is bij voedselbank wel. Bij Poels draait het om de mensen, niet om de regels.”

Pater Gerrit Poels

Flink bedrag
Toegegeven, de lat ligt hoog, 10.000 euro is een flink bedrag. Vino: “Maar het is tegelijkertijd ook een symbolisch bedrag. Je kunt beter streven naar een groot bedrag. Zo maak je duidelijk dat de nood hoog is. Er zijn veel Tilburgers die arm zijn, dat is te belachelijk voor woorden. De instanties werken door de vele regels niet effectief. Gerrit Poels is het levende bewijs dat mensen die buiten de gebaande paden wandelen, het meest effectief zijn.”Gerrit Poels: “Schitterend”
Gerrit Poels is heel blij met dit initiatief. “Schitterend”, aldus de ‘broodpater’. Op de mededeling dat er vandaag al 40 euro is gedoneerd, reageert hij verrast. “Dat wist ik niet. Ik word binnenkort 86 jaar, dus ik ben niet opgegroeid met het internet. Heb ik een eigen site, zeg je?”

Volgens de ‘broodpater’ kan het geld goed worden gebruikt: “Zo’n 800 mensen staan ingeschreven bij de stichting Broodnodig: gehandicapten, minderbedeelden, maar ook allochtone moeders met kinderen waarvan de vader weg is gegaan. In de nachtroutes lever ik bij zeventig mensen brood af. Ik kan in één nacht niet bij iedereen langskomen, want dat houd ik niet vol.”

Volgens Poels gebeurde het vroeger wel eens dat hij tot ’s ochtends vroeg bezig was. “Dan werd het licht. Maar dat is niet de bedoeling. Veel mensen schamen zich, daarom kom ik ’s nachts langs. Het zijn zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.”De crowfundingactie is gestart. Doneren kan hier. Nog 48 dagen te gaan. Donateurs maken kans op een juten tas. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.