Onduidelijkheid over verlaten Maagdenhuis

Het blijft onduidelijk of de bezetters van het Maagdenhuis gaan vertrekken. Gisteren hebben de studenten van De Nieuwe Universiteit onderhandeld met het College van Bestuur van de Universiteit Amsterdam. Er kwam een akkoord: zondagavond zouden ze vertrekken. Vanochtend tijdens een persconferentie ontstaat toch veel onduidelijkheid; de studenten lieten weten dat ze niet van plan zijn om te vertrekken, zo schrijft de Volkskrant.

UPDATE 15:00: Het College van Bestuur van de UvA dwingt de Maagdenhuisbezetters het gebouw te verlaten. Doen ze dit niet voor vanavond 18:00 uur dan volgt er een kort geding. Dit heeft het CvB besloten na aanleiding van de persconferentie van vanochtend. Ze zien geen andere weg dan de bezetters te dwingen, zo schrijft Folia.

De actiegroep De Nieuwe Universiteit, waarin studenten en docenten van de UvA zitten, had na onderhandelingen met het bestuur van de universiteit afgesproken dat ze komende zondag om 21:00 uur het Maagdenhuis zouden verlaten.

Vanochtend tijdens een persconferentie van De Nieuwe Universiteit voor het Maagdenhuis, bleek dit anders te zijn. De actievoerders laten weten dat ze de acties op een hardere manier gaan voortzetten. Daarnaast weigeren ze onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten.

Over een eventueel vertrek uit het Maagdenhuis op zondag 12 april wordt gezwegen. Wel worden er vanaf maandag nieuwe acties gestart. Hoe die er precies uit gaan zien, is niet duidelijk. Op zaterdag en zondag wordt er eerst een festival gehouden met als uitgangspunt de idealen van De Nieuwe Universiteit.

Vertrouwensbreuk
De actievoerders benadrukken dat er geen akkoord is met de UvA en dat het College van Bestuur van de universiteit ‘geen legitieme onderhandelingspartner meer is’. Ze eisen aftreden van het CvB. De vertrouwensbreuk is volgens de studenten definitief en onherstelbaar.

De UvA kwam halverwege maart de studenten en docenten al tegemoet met tien verbeterpunten. De universiteit gaat de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het tot heden bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De actievoerders vonden dit te ‘vaag en algemeen’ en hebben geen vertrouwen meer in het college.

Eerder akkoord
Het College van Bestuur van de UvA was al langer met de studenten in gesprek over het verlaten van het Maagdenhuis. Op 1 april werd een akkoord gesloten waarin onder meer stond dat twee onafhankelijke commissies de organisatie en de financiën gaan onderzoeken op de UvA.

Voor de bezetting van het Maagdenhuis zaten de studenten anderhalve week in het Bungehuis van de UvA. Die kwam ten einde na een ontruiming door de ME. Het Maagdenhuis is al sinds 25 februari bezet.

Lees hier het persbericht van De Nieuwe Universiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.