Hoge bonussen bankiers door concurrentie

Hoge bonussen in het bankwezen zijn het gevolg van concurrentie op de arbeidsmarkt. Bankiers zijn door de bonuscultuur ook eerder geneigd om overmatige risico’s te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Anton van Boxtel.

De bonuscultuur in het bankwezen lijkt niet te temmen. Vreemd is dat niet, vindt Van Boxtel. In plaats van naar de bonussen zelf te kijken, richt hij zich op de arbeidsmarkt. Concurrentie onder banken en bankiers is volgens de financieel econoom een belangrijke oorzaak voor de hoge bonussen.

In zijn proefschrift analyseert Van Boxtel waarom banken hun bankiers bonussen betalen en waarom deze bonussen zo hoog zijn dat ze bankiers aanzetten tot het nemen van overmatige risico’s.

Winst maken

“Om winst te maken moet je risico nemen. En sommige bankiers zijn beter in risico nemen dan anderen,” vertelt Van Boxtel. Alleen kennen de banken niet alle spelers in het veld even goed. Vandaar het bonussysteem, dat dient als een selectiemiddel voor kwaliteit. “Door een gemiddeld salaris te bieden en juist aan uitzonderlijke prestaties een bonus toe te kennen, schrikt de bank de minder goede bankiers af en trekt ze de betere aan.”

“Goede resultaten worden beter beloond dan slechte resultaten worden bestraft.”

Tegelijkertijd zijn de hoge bonussen ook bedoeld om goede bankiers vast te houden.  “Anders worden ze weggekaapt.”

Concurrentie beperken

De hoge bonussen stimuleren het nemen van risico’s door bankiers. “Kort door de bocht kun je stellen dat veel concurrentie leidt tot hogere bonussen, wat weer leidt tot het nemen van meer risico.” De bestrijding van het nemen van overmatige risico’s door bankiers is echter een probleem, stelt Van Boxtel. “Goede resultaten worden beter beloond dan slechte resultaten worden bestraft.” In de praktijk blijken banken maar weinig middelen te hebben om bankiers die hun hand hebben overspeeld een passende sanctie op te leggen.

Om de bonuscultuur in te dammen zou het volgens Van Boxtel raadzaam zijn om de concurrentie op de arbeidsmarkt aan te pakken. “Als je het bankiers moeilijker maakt om snel van baan te wisselen, kan dat zorgen voor minder hoge bonussen en minder risicovol gedrag.”

Titel proefschrift: Essays on Competition in Banking. Anton van Boxtel (1984, Heemskerk) startte in 2010 een Research Master in Finance aan de Tilburg School of Economics and Management en begon in 2011 met zijn promotieonderzoek bij het departement Finance. Momenteel is Van Boxtel als assistant professor verbonden aan het Institute for Advanced Studies in Wenen.

Een Engelstalige versie van dit artikel staat in de nieuwe Univers. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.