Elf procent studenten gebruikt wel eens breindoping

Ook wel eens last van concentratieproblemen? Misschien behoor jij dan wel tot de 11 procent van de studenten die wel eens breindoping heeft gebruikt om studieprestaties te verhogen.  Dit blijkt uit onderzoek van bureau No Ties in opdracht van NOS op 3.

Er zijn verschillende middelen in gebruik, zoals ritalin, speed, adderall en mmodafiniel. Ritalin is veruit de meest populaire pil; 60 procent gebruikt dit. Het middel heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt daarmee je concentratie. Maar liefst 68 procent merkte dit. Bijna 50 procent bleef langer wakker en 30 procent vindt dat de leerstof beter blijft hangen tijdens het studeren.

Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen verkrijgbaar. Het is een medicijn voor mensen met AD(H)D en zij krijgen het op recept mee. 77 procent van de studenten ontvangt middelen via een bekende. Elvira, deelnemer aan het onderzoek, krijgt het via haar huisgenoot. “Ik hoef hem maar een paar euro per pil te betalen, dat heb ik er wel voor over.”

Hoewel ritalin als een supermiddel wordt gezien, zitten er volgens Jellinek (kliniek voor verslavingszorg) ook consequenties aan vast. Ritalin kan zorgen voor hoofdpijn, buikpijn, een gebrek aan eetlust, slapeloosheid, hartkloppingen en angstbuien.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.