Maagdenhuis mag worden ontruimd

Het Maagdenhuis mag ontruimd worden. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag zelf bepalen wanneer dit gebeurt. Dit meldt AT5.

Ook mag het festival dit weekend niet doorgaan vanwege veiligheidsredenen. Daarnaast bedraagt de dwangsom duizend euro per dag met een maximum van 25.000 euro.

Woensdag gaf het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan naar de rechter te stappen als de bezetters het Maagdenhuis niet voor 18.00u zouden verlaten. Later op de dag bereikten alle betreffende partijen een akkoord; de bezetters verlaten maandag het pand, na een afsluitende manifestatie.

Maar daar neemt de UvA geen genoegen mee. Om ook zeker te zijn dat alle bezetters het pand verlaten, is de universiteit naar de rechter gestapt. “Wij weten niet zeker wie er nu spreekt, of dit voor iedereen geldt en wie er precies in het Maagdenhuis verblijven”, meldt de UvA op de website.

De UvA heeft al eerder succes geboekt met een kort geding. Half februari begon de bezetting van het Bungehuis, een pand van de UvA. De universiteit ging toen ook naar de rechter en haalde zijn gelijk. Het pand werd ontruimd door de politie en de studenten trokken daaropvolgend  naar het Maagdenhuis.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.