Meet je eigen hebzucht met de hebzuchtschaal

Hoe meet je hebzucht? Tilburgse onderzoekers hebben een eerste poging ondernomen. Met de hebzuchtschaal kun je je eigen hebberigheid in kaart brengen.

Hebzuchtige mensen geven gemakkelijk geld uit en gedragen zich vaak impulsief. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar de psychologie van hebzucht. Hoewel hebzucht van alle tijden is, is het fenomeen voor de wetenschap nog een onontgonnen gebied. Onderzoekers van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences besloten daarom een eerste stap te maken.

Altijd meer willen
De onderzoekers ontwikkelden een schaal die bestaat uit zeven stellingen. De schaal zou geschikt zijn om hebzucht te meten. Meer dan 6000 mensen beantwoordden de stellingen.

Ook werd er onderzocht wat mensen precies bedoelen met hebzucht. Hiervoor werden vijf verschillende studies uitgevoerd met ruim 700 deelnemers uit Nederland en de Verenigde Staten. Hebzucht wordt vooral omschreven als een combinatie van “niet tevreden zijn met de huidige toestand” en “altijd meer willen”.

Materialisme
Uit het onderzoeksproject blijkt dat jonge mensen hebzuchtiger zijn dan ouderen. Ook zijn mensen met een rechtse politieke oriëntatie hebzuchtiger dan links georiënteerde mensen. Overige bevindingen: hebzuchtige mensen zijn jaloerser dan gemiddeld, hebben minder zelfvertrouwen en zijn ook minder tevreden over hun leven.

Hebzucht en materialisme gaan meestal samen. Toch wijzen de onderzoekers erop dat de twee dingen niet hetzelfde zijn. Materialisme richt zich vooral op het verkrijgen van meer producten, terwijl hebzucht een breder verlangen uitdrukt. Hebzuchtige mensen kunnen bijvoorbeeld ook heftig verlangen naar meer vrienden of meer seks.

Hebzuchtschaal
Nieuwsgierig geworden hoe hebzuchtig je zelf bent? De hebzuchtschaal kan hier worden ingevuld.

De schaal is ontwikkeld door Terri Seuntjens, Marcel Zeelenberg, Niels van de Ven en Seger Breugelmans.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.