UvA-bestuur maakt ‘bestuurlijke blunder’

Volgens bijna tweehonderd hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft het College van Bestuur (CvB) een ‘bestuurlijke blunder’ gemaakt. Dit zeggen zij in een ingezonden brief in nrc.next, nadat het Maagdenhuis afgelopen zaterdag alsnog werd ontruimd door de ME. De studenten hadden eigenlijk beloofd vandaag te vertrekken.

De hoogleraren willen dat het College van Bestuur vertrekt. ‘Wat heeft het college van bestuur bezield om opnieuw zo’n flater te begaan?’, schrijven UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis in de brief die is ondertekend door bijna tweehonderd hoogleraren en universitair docenten.

Goodwill
In de brief staat dat het universiteitsbestuur zijn opgebouwde goodwill van de afgelopen weken als sneeuw voor de zon heeft laten verdwijnen met de ontruimingsactie. Volgens hen is het dus tijd voor een nieuw College van Bestuur: ‘Wordt het niet tijd voor een nieuw College van Bestuur dat met een schone lei, onbezoedeld door het verleden, daadwerkelijk kan beginnen met het zo broodnodige vernieuwingsproces?’, schrijven ze.

Niet veilig
Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur, had een ontruiming liever willen vermijden, maar aangezien er afgelopen zaterdag dan een wetenschapsfestival zou plaatsvinden was dat niet veilig. Volgens haar passen er maar driehonderd mensen in het Maagdenhuis terwijl zevenhonderd mensen zich hadden aangemeld via Facebook.

Demonstratie
Vanmiddag wordt er gedemonstreerd door docenten en studenten van de UvA voor meer democratie. De demonstratie begint om 15:00 uur bij het REC-gebouw (Roeterseilandcampus).

De demonstranten schrijven bij het Facebook evenement: ‘We wilden rustig het gebouw verlaten maar zijn toch mishandeld, geïntimideerd, verwond en gearresteerd. Daarom roepen wij iedereen van de UvA op om samen met ons te protesteren tegen de acties van het CvB.’

Lees hier de reactie van het College van Bestuur.

Bekijk hier het zelf geschreven nummer ‘Welterusten, College van Bestuur’ door Daan Hafkamp.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.