Kaarsen en speeches bij herdenking Keniaanse studenten

De Blackbox is voor de helft gevuld met studenten en docenten. Zij herdenken vanmiddag de aanval op de Keniaanse Universiteit Garissa. Daarbij vielen 147 doden. Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur, en Eefje de Volder, Department European and International Public Law, spreken op de herdenking.

De herdenking begint met het nummer ‘The Rose’ van Bette Midler, waarbij een beeld van drie kaarsen op de beamer verschijnt. Koen Becking wordt geïntroduceerd en gaat als eerste achter de spreekstoel staan. Met een bedroefd gezicht begint hij aan zijn speech:

“On April 2nd, gunned men stormed the Garissa University College in Garissa Kenia, and killed at least 150 people and injured 79. The military group Al-Shabaab, where the gunmen claimed to be from, took responsibility for the attack. The gunmen took over 700 students in hostage. They released the Muslims and killed those who were identified as Christians. It ended the same day when all four of the attackers were killed. Five man were later arrested in connection with the attack. It’s so good to see all of you here, to commemorate this tragedy. Our prayers are with the victims and the families.”

Hierna stak de CvB-voorzitter een kaars aan.

Bezorgde studenten
Eefje de Volder begint haar speech met:

“The attack at the university once more showed the cruel, inhumane and brutal way in which terrorized groups seek to destabilize societies. At least 150 students, just like many of you present here today, who were spending just a random day at the university, lost their lives. An attack on the university, a place where students should advance themselves without constraints, is an attack on the right of education and to the freedom of speech.”

’40 procent van de Nederlandse studenten maakt zich zorgen over onrustige situaties in de wereld’

Vervolgens vertelt De Volder dat de angst niet alleen in Kenia steeds groter wordt. Een enquête van het Institute of Social Studies heeft namelijk ontdekt dat veertig procent van de Nederlandse studenten bezorgd is over de politieke situaties in de wereld. Ook maakt veertig procent van hen zich ernstige zorgen over de politieke onrust in de wereld.

Na deze speech steekt ook zij een kaars aan en volgt één minuut stilte in de Blackbox. Er is een doodse stilte met gebogen hoofden en een airco die nog het meest kabaal maakt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.