Katten en kartonnen dozen

Katten zijn verliefd op dozen, en dan nog het liefst de kartonnen soort. Kruipt jouw kat ook regelmatig in een kartonnen doos? De reden waarom ze dit doen is ein-de-lijk gevonden. Utrechtse diergedragwetenschappers hebben dit onderzocht. Het antwoord? Een kat die zich in een doos kan verstoppen is minder gestresst.

Een kat met een kartonnen doos is een blije kat, volgens de wetenschappers. Het maakt niet uit of het nu om een pizza- of verhuisdoos gaat, ze kruipen er graag in. Voor de harige beestjes is het een vorm van ontstressen. Dit is belangrijk omdat katten met een hoog stressniveau eerder vatbaar zijn voor ziektes. Volgens de wetenschappers zoeken katten mét doos ook sneller contact met mensen.

Asiel
De wetenschappers bezochten katten in een asiel, waar het stressniveau van de dieren al een stuk hoger ligt. Ze gaven tien nieuwkomers een doos bij hun aankomst in het asiel, daartegenover moesten negen nieuwkomers het zonder doos redden.

Het stressniveau van de eerste groep bleek na een paar dagen al veel lager te zijn dan dat van de tweede groep. De katten die een doos hadden gekregen voelden zich veel sneller op hun gemak in het asiel. Volgens de wetenschappers is verstoppen een strategie waardoor ze kunnen omgaan met een nieuwe omgeving en stress. Een asiel kan katten dus tegemoet komen door ze een doos te geven.

‘Naast dat ze graag in kartonnen dozen kruipen, geeft het ze ook warmte’

Comfortabel
Amerikaanse wetenschappers hebben de kwestie ‘katten en kartonnen dozen’ ook onderzocht. Zij ontdekten dat de kat, naast dat ze er gewoon graag in kruipen, waarschijnlijk warmte zoekt door in een kartonnen doos te gaan zitten.

Een kat voelt zich namelijk pas comfortabel bij een temperatuur tussen de 30 en 35 graden Celsius. Dan hoeft de kat namelijk geen energie te gebruiken om zijn temperatuur aan te passen. Een kartonnen doos is een goede isolatie voor katten om dit comfortabele gevoel te bereiken.

Lelijk design
Maar waarom dozen? Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met de geur van kartonnen dozen. Een andere reden is dat ze zichzelf makkelijk kunnen verbergen in een doos. Voornamelijk wanneer katten worden geconfronteerd met een nieuwe omgeving doen ze dit graag.

Het nadeel is wel dat kartonnen dozen natuurlijk niet het mooiste design hebben voor in huis. Maar ook daarvoor is een oplossing: het zogenaamde krabhuis. Verder leveren katten in dozen natuurlijk hilarische filmpjes op.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.