Dag van de Filosofie 2015

Wat is een gevaar voor de democratie, aanleiding voor menig woede-uitbarsting, én een natuurlijk gevolg van de evolutie? Het mogelijke antwoord: ongelijkheid. Niet het eerste waar je aan dacht, wel? Toch kan ongelijkheid veel kwaad. Reden dat filosofen, wetenschappers en kunstenaars het dit jaar vanuit verschillende invalshoeken onderzoeken. Daar kan je getuige van zijn tijdens de jaarlijkse Dag van de Filosofie, zaterdag 18 april aanstaande.

Ongelijkheid strekt ver: sociaal-economische ongelijkheid (bankiersbonussen en Europese steun voor Griekenland), ongelijkheid tussen man en vrouw, jong en oud. Zelfs ongelijkheid in het natuurbeleid is denkbaar. Zo stelt filosoof Norbert Peeters ‘botanisch racisme’ aan de kaak. Verder vertelt Jonathan Wolff over verschillende benaderingen van ongelijkheid. Ton Lemaire spreekt over de dictatuur van het grote geld en de egoïstische menselijke natuur, en de Vlaamse politicus en hoogleraar Frank Vandenbroucke toont dilemma’s van armoedebestrijding in Europa. Ook journaliste Sunny Bergman draagt haar steentje bij: zij zal vertellen over sekseongelijkheid en racisme aan de hand van haar spraakmakende documentaires.

De Faculteit Geesteswetenschappen organiseert De Dag van de Filosofie jaarlijks. Dit gebeurt in kader van de Maand van de Filosofie. Elk jaar is er een ander thema: in 2015 is dat ‘ongelijkheid’.

Zaterdag 18 april in Theater de NWE Vorst. Meer informatie vind je op de website.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.