Meer democratie? Meer ballen!

Meer democratie op de universiteiten! Het is een kreet waar je sinds de Maagdenhuisbezetting door studenten mee doodgeslagen wordt. Het klinkt logisch. Als er ergens een vermeend tekort van is, moet je zorgen dat je er meer van krijgt. Maar leidt meer democratie ook automatisch tot een betere democratie?

Op zich is er al redelijk wat democratie aanwezig op de Nederlandse universiteiten. Via faculteitsraden en universiteitsraden kunnen studenten invloed uitoefenen op het bestuur. De vraag is: gebeurt dat ook?

Mooi voorbeeld is het verzet dat studentenfractie Dante de afgelopen tijd toonde. Bij de faculteitsraad van Humanities in maart brachten zij een negatief advies uit over de onderwijsprogramma’s voor de komende jaren. Op een aantal punten hadden ze kritiek. De studenten eisten verbetering. Het faculteitsbestuur reageerde eerst verontwaardigd, maar kwam in april met concrete aanpassingen over de brug.

Het voorval is nieuwswaardig omdat het eigenlijk zelden gebeurt, een studentenfractie die zijn tanden laat zien en tegenstemt. In een eerder interview met Univers betreurde vertrekkend decaan Arie de Ruijter de slappe houding van de faculteitsraad. “Een beetje een wassen neus is het wel. Er bestaat hier geen vechtcultuur. In de acht jaar dat ik hier zit heb ik in meer dan negentig procent van de gevallen unaniem positief advies gehad. En mijn voorstellen waren echt niet altijd geweldig.”

Een plekje in een studentenfractie wordt vaak gezien als een mooie carrièrezet. Goed voor op je CV, handig voor later. Kun je alvast wat bestuurlijke ervaring opdoen en contacten leggen. En wil je ervoor zorgen dat die contacten goed zijn, dan moet je natuurlijk niet al te kritisch zijn.

Maar wat goed is voor je carrière, is niet altijd goed voor de democratie. Je kunt democratische structuren de grond uit stampen zoveel je wilt, als er alleen maar ja-knikkers in zitten heb je nog niets.

De ballen kweken om nee te zeggen, misschien is dat wel het beste begin van een democratischere universiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.