Weinig vrouwen in universitaire top

Wereldwijd werken weinig vrouwen in de universitaire top. Alleen al op Nederlandse universiteiten is slechts 16 procent van de hoogleraren vrouw. Op Tilburg University ligt dit aantal ook laag. Maar liefst 26 procent is universitair hoofddocent en 15 procent is hoogleraar.

Dit blijkt uit onderzoek van het PNAS. Deze ongelijkheid komt niet door een grotere voorkeur voor mannen, maar omdat vrouwen minder snel solliciteren voor zo’n functie. Er is een gebrek aan aanbod.

De onderzoekers maakten nep-profielen van sollicitanten voor de baan van universitair docent. Die werden gekeurd door 873 universitair docenten en hoogleraren uit verschillende vakgebieden.

Van de drie kandidaten gaven de universitair docenten en hoogleraren voorkeur aan twee vrouwen en één man. Het geslacht, de afdeling of de carrière van de beoordelaar maakten niet uit.

                    ‘Mannen denken: dat leer ik wel’

Ongelijkheidsprobleem
Marinel Gerritsen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en oud-bestuurslid van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, vertelt tegen Volkskrant dat de proefpersonen ook gewoon maatschappelijk gewenste antwoorden konden geven. ‘Ze kunnen wel zeggen: ik zou een vrouw aannemen. Maar de vraag is of dat in de praktijk ook zou gebeuren.’

Gerritsen bevestigt aan Volkskrant wel dat vrouwen inderdaad minder solliciteren op universitaire functies. ‘Vrouwen denken eerder dat ze niet aan de criteria voldoen, terwijl een man denkt: dat leer ik wel.’ Volgens Gerritsen zit het ongelijkheidsprobleem voornamelijk bij de positie van hoogleraar en de bestuurlijke laag.

Meer over dit onderwerp lees je hier en in de nieuwe Univers publiceren we een artikel over TRACKS, het nieuwe trainingsprogramma voor vrouwen aan TSB.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.