Jeugdloonprotest in Ahold-vergadering met Hommen

Jan Hommen, voorzitter van het Stichtingsbestuur van Tilburg University, had een interessante eerste algemene aandeelhoudersvergadering van Ahold. Tijdens de vergadering deed de 19-jarige Soufian Afkir van Young United zich voor als aandeelhouder. Hij protesteerde tegen het jeugdloon dat hij en vele anderen ontvangen. Over Jan Hommen als voorzitter is ook veel reuring omdat hij eigenlijk te veel commissariaten heeft. 

Wanneer Hommen het woord geeft aan Afkir begint de 19-jarige: ‘Ik werk bij Albert Heijn als vulploegmedewerker en ik heb een nul uren-contract. Maar ik heb een vraag voor u, meneer Boer, namens mezelf en 50.000 andere jongeren die de petitie van Young & United hebben ondertekend.’ De Boer is de CEO van Ahold.

‘U verdiende in 2013 zo’n € 3,7 miljoen. Dat is per uur 1600 euro. Ik verdien 5,96 per uur, dat is zestig procent van het volwassen minimumloon. Ter vergelijking, meneer Boer, om uw salaris van één jaar te evenaren, moet ik 299 jaar fulltime werken. Ik krijg een half loon, maar moet overal hele prijzen betalen.’

Uitgekleed
Soufian vertelt dat hij zich ‘uitgekleed’ voelt. ‘We doen heel werk, maar krijgen er maar de helft voor betaald. Dit prachtige pak kan ik voor € 5,96 per uur maar voor de helft betalen, en meneer Boer, dat ziet er dus zo uit.’ Vervolgens trekt Afkir de helft van zijn pak uit.

‘Ik hoop dat u zo in staat bent uw pak weer heel te maken’, begint Dick Boer, CEO van Ahold. Volgens hem hoort de vraag van Afkir op de CAO-onderhandelingstafel en zeker niet in een aandeelhoudersvergadering. Meer dan een glimlach kon er bij topman Hommen niet vanaf.

Young & United
Afkir wilde met zijn actie aandacht vragen voor de petitie van Young & United, een jongerenbeweging die zich inzet voor betere lonen voor jongeren. De petitie is al 50.000 keer getekend en heeft drie eisen: meer banen waarvan je kunt leven, meer echte contracten en vanaf 18 jaar een volwassenenloon.

Te veel punten
De 72-jarige Hommen is na een korte onderbreking weer terug bij Ahold. De topman is naast Ahold en Tilburg University ook actief bij KPMG, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en voetbalclub PSV.

De Wet Bestuur en Toezicht moet er sinds 1 januari 2013 voor zorgen dat er nieuwe gezichten aan de top komen. Daarom is er een puntensysteem opgesteld; een bestuurder mag maximaal vijf punten hebben. Een commissariaat van een ‘groot rechtspersoon’ is 1 punt en president-commissaris 2.

Hier gaat Hommen dus al de fout in. Hij heeft drie punten teveel. Voorzitter van het Stichtingsbestuur op Tilburg University is twee, Ahold is twee, KPMG is twee, en BOM en PSV één. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het de eigen verantwoordelijkheid van bestuurders om zich aan deze wet te houden. Niemand houdt dit dus in de gaten.Univers schreef al eerder over bestuurders met dubbele petten. Dat artikel lees je hieronder:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.