Kamer eist kostenplaatje Maagdenhuisbezetting

De Tweede Kamer wil opheldering over de kosten van de bezetting van het Maagdenhuis. Dit geldt niet alleen voor de schoonmaak, maar ook voor de ontruiming van het gebouw door de politie afgelopen zaterdag.

Volgens CDA-Kamerlid Michiel Rog moet bekend worden wat de directe en indirecte schade is van de bezetting van het Maagdenhuis. Minister Bussemaker van Onderwijs moet dit gaan uitzoeken. Rog vraagt zich ook af of de kosten van de bezetting verhaald kunnen worden op de actievoerders. Jasper van Dijk van de SP haakte daarop aan en wil een kostenplaatje van de politie-inzet bij de ontruiming. Een meerderheid van de Kamer is het eens met de verzoeken.

Volgens Folia raamt de Universiteit van Amsterdam de schade op 460.000 euro. Dat blijkt uit de eerste taxatie van de afdeling Facility Services van de universiteit. Het gaat om uitgaven die al gedaan zijn of nog gedaan moeten worden; extra beveiliging, schoonmaak, het nakijken en opnieuw starten van liften, bouw –en schilderwerk, vervanging van computers en derving van inkomsten bij drankenautomaten en catering. Harold Swartjes, directeur van de afdeling, vindt dit een reële schattig. Volgens schattingen die AT5 opvroeg bij beveiligingsbedrijven, is dat bedrag aan de hoge kant.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.