Minderjarigen scoren 850 liter alcohol

Nix onder de 18, is de slogan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daar dacht de Universiteit Twente anders over. Zij stuurde acht minderjarigen van 17 jaar op pad om lekker illegaal zoveel mogelijk alcohol te gaan scoren. Gedragswetenschapper Ilja van Beest reageert hierop. 

Er was geen speciale aanleiding om dit onderzoek te doen, vertelt Joris van Hoof, onderzoeker leeftijdsgrenzen aan de Universiteit Twente. “Ik wilde eigenlijk gewoon eens kijken hoe het zou lopen. Niet om te controleren of caissières hun werk goed doen maar vanuit het perspectief van jongeren. Waar zijn ze toe in staat bij het kopen van alcohol.”

120 kratten bier
Na vier dagen hebben de jongeren al 850 liter aan alcohol binnen gehaald. Dat zijn zo’n 120 kratten bier of ruim 1100 flessen wijn. Volgens de onderzoeker kopen minderjarige mysteryshoppers bij gewone controles meestal kleine hoeveelheden om de aankoop gewoon te laten lijken. “Nu jongeren meer alcohol tegelijk wilden kopen, lukte het bijna altijd.” Slechts tien procent van de aankopen mislukte, zo schrijft NOS op 3.

Volgens van Hoof hebben de minderjarigen niet extra hun best gedaan om de alcohol mee te krijgen en zien ze er gewoon uit als gemiddelde 17-jarigen. “Ze zijn beoordeeld door hun eigen docenten op school en ook door ons onderzoeksteam.”

“Bij één blikje bier denkt de caissière: het zal wel voor hem zijn”

Ook voor papa
Ilja van Beest, gedragswetenschapper aan Tilburg University, reageert op het feit dat minderjarigen met grote aantallen alcohol makkelijker de supermarkt uit kunnen lopen. “Wanneer een minderjarige één blikje bier koopt denkt de caissière: ‘het zal wel voor hem zijn’. Wanneer hij met zes kratten bier aan komt kan het ook voor papa zijn.” Daarnaast denkt de wetenschapper dat het ook aan de omzet kan liggen. “Wanneer minderjarigen honderd euro aan bier kopen zien ze het misschien wel door de vingers, want dat is beter voor de omzet dan de opbrengst van één blikje bier.”

Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder de 18 geen alcohol meer kopen. Ze zijn zelfs strafbaar als de alcohol wordt gevonden in een rugzak. Winkels die toch alcohol meegeven aan minderjarigen, krijgen een boete. Daarnaast worden er regelmatig controles gehouden bij supermarkten door mysteryshoppers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.