Omstreden denkers: wel of niet welkom?

Verdienen omstreden wetenschappers of complotdenkers een podium op de universiteit? Recent worstelden TU Delft en de Vrije Universiteit volop met die vraag. En: hoe werkt dat in Tilburg?Op het programma van het Delftse Studium Generale stond architect Richard Gage. De Amerikaan heeft een geheel eigen visie  op 9/11, die erop neerkomt dat de WTC-torens zijn vernietigd door explosieven. Een brug te ver voor het College van Bestuur, dat officieel protesteerde. ‘Wij hebben onze twijfel of deze lezing bijdraagt aan het doel van Studium Generale om via lezing en debat het blikveld van aankomende ingenieurs te verruimen’, zo luidt een schriftelijke verklaring. De lezing ging vorige week toch door, voor een bomvolle zaal. Op de VU komt historicus Justin McCarthy spreken, op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia. Deze Amerikaan is een van de weinige niet-Turkse geleerden die het bestaan van een Armeense genocide ontkennen. Zijn lezing wordt op last van het CvB eerst verboden, maar kan vervolgens toch gewoon doorgaan.Nuance
Hoe werkt het in Tilburg? Has Klerx (programmamaker bij Academic Forum) volgt de ophef op de voet. “Zeg niet te snel: we nodigen omstreden wetenschappers niet uit. De universiteit is een plek voor open, publiek debat. Maar dat debat is ook genuanceerd: er moet dus ruimte zijn voor discussie met de tegenstanders van een omstreden visie. De uitwisseling tussen voor- en tegenstanders zorgt voor meerwaarde.” Dat bepaalde onderwerpen gevoelig liggen, is geen reden om ze over te slaan, aldus Klerx.

Dat een College van Bestuur zich bemoeit met de inhoud van de programmering, is volgens Klerx maar in één geval te billijken. Dat is wanneer de veiligheid in het geding is. “Gezien haar nieuwe boek is er bijvoorbeeld een actuele aanleiding om Ayaan Hirsi Ali uit te nodigen voor het Hartslagcafé. Dat Hirsi Ali voor extremistische moslims nog steeds een doelwit is, maakt die afweging weer een stuk complexer.”

Kwesties zoals in Delft en Amsterdam hebben in Tilburg nog niet gespeeld. Maar controversiële sprekers en thema’s worden niet per se geschuwd. Has Klerx: “Dat hoeft ook niet. Het is alleen wel zaak dat je altijd een zorgvuldige, genuanceerde keuze maakt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.