TLS: studentenvolgsysteem, onderwijsprofiel en bestuurskunde

TLS: studentenvolgsysteem, onderwijsprofiel en bestuurskunde

Drie belangrijke ontwikkelingen uit de faculteitsraad van Tilburg Law School vandaag. Er zijn plannen voor een vernieuwde bestuurskundeopleiding, het studentenvolgsysteem werkt in de praktijk nog niet als beoogd, en het nieuwe onderwijsprofiel van de universiteit wordt niet zonder argusogen tegemoet gezien.

School of Public Governance
Het gaat al langere tijd niet zo goed met de opleiding bestuurskunde. Twee hoogleraren, Stavros Zouridis en Arjen van Witteloostuijn, komen met nieuwe vergezichten. Zij willen een School of Public Governance opzetten. Zouridis: “Om krachten te bundelen, het Tilburgse bestuurskundig profiel te versterken, en meer in te zetten op valorisatie. De opleiding moet veel meer economie krijgen, een beetje meer recht. En dat interessant met elkaar verbonden.” Meer economie, dat houdt ook in meer statistiek. Breder en dieper dan het nu aangeboden wordt. En wiskunde in het curriculum. “Dat zal nog wel een probleem worden voor studenten,” merkt Basten Cobelens van de studentengeleding op.

“Is dit een redmiddel om bestuurskunde overeind te houden?” vraagt Cobelens aansluitend. Daar heeft het veel van weg, erkent Zouridis. Prins valt bij: “Inderdaad, bestuurskunde is al langer een ondergeschoven kindje. Maar deze zet is inhoudelijk gemotiveerd. Het is ook een kans; we hebben altijd al meer met deze opleiding willen doen.” Waar komen deze studenten na de studie terecht, wordt van alle kanten gevraagd. “In Brussel, bij overheden en organisaties. Niet alleen in Den Haag of de gemeente Tilburg,” zegt Van Witteloostuijn.

Bestuurskunde is al langer een ondergeschoven kindje

Tilburg Law School Study Trail
Het studentenvolgsysteem , dat studievoortgang van studenten in de gaten moet houden, blijkt in de praktijk op verschillende punten nog niet goed te werken. Het systeem moet inzichtelijk maken of een student goed presteert, of een risicofactor is. Die vraag wordt beantwoord op basis van resultaten van de studiekeuzecheck, resultaten VWO, observaties van student- en docentmentoren, aanwezigheid in colleges en ervaring van de studenten zelf.

Nu blijkt bij de tussentijdse evaluatie dat de aanwezigheidscijfers niet veel zeggen, omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van presentielijsten bij privaatrecht. Ook worden de verschillende reflectieformulieren door studenten slecht ingevuld. Bovendien worden de cijfers van het VWO wel erg zwaar gewogen. Personeelslid Erik-Jan Broers: “Ik zie rode – of zelfs bloedrode – vlaggen bij studenten die hun tentamens halen, maar lagere vwo-cijfers hebben. Omgekeerd zie ik studenten met 0 gehaalde tentamens, die als minder risico gezien worden, omdat ze goede cijfers hebben gehaald op de middelbare school.”

Studentmentoren denken: Ik wil gewoon de TOPweek doen

Dat er dit jaar meer verwacht wordt van studentmentoren, lijkt niet doorgedrongen tot die studentmentoren zelf. Stéphanie van Balen van de studentengeleding heeft zelf een jarenlange ervaring als studentmentor. “Het draaiboek is belangrijk,” denkt zij. “Want als je aan studenten vraagt of ze weten wat van ze verwacht wordt, dan zeggen ze ‘Ja, ja’ en denken ondertussen: ‘Ik wil gewoon de TOPweek doen’.”

Tilburgs onderwijsprofiel
Het nieuwe onderwijsprofiel van de universiteit (kleinschalig onderwijs, 21st century skills, internationalisering) wordt niet kritiekloos omarmd door TLS. Met name de kleinschaligheid is punt van zorg. “Het klinkt mooi, maar maak het maar eens waar. In de huidige situatie gaat dat voor onze faculteit met grote, generieke opleidingen niet,” zegt vice-decaan onderwijs Tijs Kooijmans. Daar is geld voor nodig. Met BEST en de invoering van het studievoorschot gaat naar verwachting geld vrijvallen dat gebruikt kan worden om dit te financieren. Het lijkt dus toch haalbaar, meent het faculteitsbestuur. Al zijn er tal van praktische vragen.

Bijvoorbeeld de vraag van Linda Peels van de studentgeleding: “Hoe gaat dat eruitzien, hoorcolleges met 40 studenten?” Kooijmans is er nuchter over: “Ik schat dat hoorcolleges bij sommige vakken nog steeds met 120 studenten zullen zijn. Maar hoe het allemaal vorm moet krijgen is nog kijken in een glazen bol.” Prins erkent dat: “Wij omarmen het onderwijsprofiel. Tegelijkertijd beseffen wij dat het handen en voeten moet krijgen. Daar zullen inderdaad middelen voor vrij moeten komen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.