Geen gsm-jammers op Tilburg University

Iedereen heeft ooit wel eens gespiekt tijdens een tentamen. Er zijn technieken om spieken tegen te gaan, zoals gsm-jammers en gsm-dectoren. Alleen zijn deze technieken omstreden. Op Tilburg University worden ze dan ook niet gebruikt. Hier nemen ze andere maatregelen om het gebruik van de mobiele telefoon tijdens tentamens tegen te gaan.

Voor veel leerlingen gaan de eindexamens binnenkort weer van start. Hierdoor is de discussie over spieken weer losgekomen. Veel middelbare scholen willen tijdens de eindexamens een gsm-jammer gaan gebruiken. Dit is een apparaat dat het telefoonverkeer onmogelijk maakt. Maar het verstoort niet alleen appen of sms’en, ook noodnummer 112 is niet bereikbaar.

De gsm-jammers zijn net zo illegaal als het spieken zelf. Ze zijn streng verboden en wanneer scholen het toch gebruiken riskeren ze een boete van 1800 en een bezoekje aan de rechter, zo schijft AD.

                   “Een mobieltje zie je zo zitten”

Maatregelen
“Wij maken nog geen gebruik van gsm-jammers”, vertelt Paul Zoontjes, examencommissie-voorzitter van de faculteit Tilburg Law School. Er wordt volgens de voorzitter wel voortdurend over gepraat maar het is lastig omgaan met fraude als technieken zich blijven ontwikkelen.

Ondanks dat er geen gsm-jammer of gsm-detector worden gebruikt op Tilburg University worden er volgens Zoontjes wel andere maatregelen genomen. “Studenten moeten hun telefoon opbergen in hun tas en die vooraan tegen de muur plaatsen. Wanneer ze naar het toilet moeten worden ze gecontroleerd, een mobieltje zie je namelijk zo zitten.” Als studenten toch in het bezit zijn van een telefoon tijdens het tentamen wordt het tentamen ongeldig verklaard.

Gsm-detector
Agentschap Telecom wil middelbare scholen komende eindexamenperiode streng controleren op het gebruik van gsm-jammers. Dit is voor het eerst. Een woordvoerder van Agentschap Telecom vertelt tegen AD dat met een gsm-detector, een apparaat dat actieve smartphones aangeeft, ook prima kan worden vastgesteld of er nog mobieltjes in het lokaal aanwezig zijn. Zo’n detector is wel toegestaan. Daarnaast is het een optie om het wifi-netwerk uit te schakelen.

De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Maastricht gebruiken de gsm-detector als studenten naar de wc gaan. Zodra een smartphone wordt aangezet krijgt een surveillant een signaal.

Gsm-jammers zijn illegaal, maar wel te koop. Goedkoop zijn ze alleen niet..

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.