De kater krijg je later

Katers worden erger met de jaren. Slaap helpt niet, en de vette hap na het uitgaan maakt het alleen maar erger. Waarom? En: Wat moet je dan wel doen? BNN heeft de antwoorden.

Alcohol is een gif dat in twee stappen afgebroken wordt. Je lever krijgt het giftige aceetaldehyde binnen, dat omgezet moet worden in het niet-giftige acetaat. Het probleem is dat je lever met de jaren minder antioxidanten uitpompt. Daardoor kan er minder gif verwerkt worden, en dat zorgt er weer voor dat je katers erger worden.

Maar een kater slaap je er wel uit, toch? Had je gedroomd: als je bezopen gaat liggen ronken gaat je brein op standby in plaats van dat ‘ie oplaadt. Met andere woorden: je lichaam is niet echt aan het bijkomen. En die vette hap na het stappen? Lekker, én goed tegen de kater. Toch? Helaas niet: vet wordt op dezelfde manier verwerkt als alcohol. Wat al een probleem op zich is. Je geeft je lichaam er dus gewoon een extra oplawaai mee.

Is alle hoop dan vervlogen? Gelukkig niet: kies eieren voor je kater. Daarin zit cysteïne: dat is een technisch woord voor ‘gifruimer’. Vergeet het water en de paracetamol niet, en dan komt het misschien allemaal toch nog goed.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.