Meer vrouwen studeren, mannen minder hoog opgeleid

Een toenemend aantal studenten in het hoger onderwijs, meer studerende vrouwen en minder hbo- en wo-diploma’s voor mannen. Dit blijkt uit het jaarrapport 2014 van de Landelijke Jeugdmonitor. Het rapport is een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren tot 25 jaar zijn ondervraagd.

In het studiejaar 2013-2014 hebben 516.000 jongeren onder de 25 jaar zich ingeschreven voor een voltijdse studie in het hoger onderwijs. In studiejaar 2003-2004 waren dit er maar 316.000. Het aantal studenten is dus toegenomen. Dit komt voornamelijk doordat vrouwen en niet-westerse allochtonen vaker gaan studeren. Daarnaast is het aantal niet-westerse allochtonen dat gaat studeren sinds studiejaar 2003-2004 verdubbeld.

Keuze
Studenten in het hoger onderwijs kiezen voornamelijk voor studierichtingen in bedrijfskunde, administratie, sociale wetenschappen en de gezondheidszorg. Bijna de helft van alle voltijdstudenten onder de 25 jaar volgt één van deze studies.

Vrouwen kiezen eerder voor een studie in de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale wetenschappen. Terwijl mannen kiezen voor bedrijfskunde, administratie, techniek en informatica.

Onderzoek

Exacte studies
Mannen hebben het afgelopen studiejaar ook vaker gekozen voor een exacte studie dan de vrouwen. In studiejaar 2003-2004 volgde dertien procent van de mannen en maar twee procent van de vrouwen een studie in de richting van natuurwetenschappen, wiskunde en informatica. In studiejaar 2013-2014 is het aantal bij vrouwen gestegen naar vier procent, terwijl het aantal mannen daalt naar twaalf procent.

Nederlandse studenten kiezen vergeleken met andere lidstaten van de EU weinig voor een exacte studie in het hoger onderwijs.

Onderzoek 5

Vrouwen hoger opgeleid
Het onderwijsniveau van de Nederlandse bevolking is vergeleken met voorafgaande jaren sterk gestegen. Deze ontwikkeling is voor vrouwen sterker dan voor mannen. Vrouwen zijn tegenwoordig hoger opgeleid dan mannen. Zo’n 26 procent van de vrouwen heeft een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Voor mannen ligt dit zo’n tien procent lager omdat zij vaker een opleiding afronden op mbo-niveau.

Lees hier het volledige rapport.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.