Bezetting UvA afgelopen

Studenten hebben weer een gebouw bezet in Amsterdam. Zij hebben het Service- en Informatiecentrum op het Binnengasthuisterrein overgenomen. Dit meldt AT5.

UPDATE: De bezetting is tot een einde gekomen. In het pand is niemand aangetroffen. Hoofd communicatie Henriëtte van Oosterzee vertelt aan Folia dat er drie deuren zijn opengebroken. Het pand blijft de rest van de dag gesloten voor technisch onderzoek.

Het ‘1 mei Comité’, zoals de bezetters zichzelf noemen, hebben zelf besloten het pand te verlaten. Later op de dag zou een viering plaatsvinden ter eren van medewerkers die binnenkort afscheid nemen van de universiteit. “Aangezien wij juist in solidariteit staan met werkers, leek het ons een logisch besluit spoedig vrijwillig het gebouw te verlaten”, melden de bezetters op hun Tumblrpagina.

Naast studenten doen er ook medewerkers aan de actie mee. Ze eisen dat 1 mei, de Dag van de Arbeid, weer een vrije dag wordt. Voorheen was dit nog het geval, maar vanaf dit jaar is het afgeschaft.

De bezetters eisen op hun Tumblrpagina dat medewerkers niet meer behandeld mogen worden als ‘arbeidsmachines’, maar als mensen. Daarnaast willen ze duurzame contracten in plaats van ‘wegwerpcontracten’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.