Young & United zet stappen vooruit

Na protesten, een petitie en een grote mond tegen Ahold-CEO Dick Boer heeft jongerenbeweging Young & United iets bereikt. Er is licht aan het eind van de tunnel: schoonmaakbedrijf DJM is het eerste bedrijf dat het jeugdloon gaat afschaffen.

Stanley ter Wal, directeur bij DJM, vindt het ‘waanzin’ dat jonge mensen die hetzelfde werk doen als hun oudere collega’s, minder geld verdienen. Het is volgens hem discriminatie. De directeur vertelt dat DJM daar ook zelf lang aan mee deed, maar dat betekent niet dat ze het niet kunnen veranderen. ‘Iemand moet de eerste zijn.’

Ahold en McDonalds
Ook al geeft DJM het goede voorbeeld: er moet volgens Ron Meyer, woordvoerder van FNV en Young & United, nog een flinke strijd worden geleverd. Multinationals zoals Ahold en McDonalds zijn voorlopig nog niet van plan om het jeugdloon af te schaffen, zo vertelt Meyer.

68.000 handtekeningen tegen het jeugdloon

Wet
Young & United heeft inmiddels 68.000 handtekeningen opgehaald tegen het jeugdloon. Met die handtekeningen wil de organisatie minister Asscher van Sociale Zaken onder druk zetten. ‘Het jeugdloon is nu nog vastgelegd in de wet, dat moet eruit’, aldus Meyer.

Geweldig
Mihriban Bolat (19), werkt bij schoonmaakbedrijf DJM. Zij gaat vanaf 1 juli hetzelfde verdienen als haar moeder die ook bij DJM werkt. Bolat is hier erg tevreden mee: ‘Ik doe precies hetzelfde als iemand van 23, dan moet ik ook hetzelfde verdienen.’ Daarnaast zag ze niet aankomen dat haar werkgever de eerste zou zijn die het jeugdloon zou afschaffen. ‘Ik vind het geweldig.’

Meer lezen? Klik hier voor een eerder geschreven artikel.

Bron: Brabants Dagblad

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.