Langstudeerder levert geld op

Hoe trager de student, hoe meer de onderwijsinstelling verdient. Dat blijkt vandaag uit rapporten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Langstudeerders betalen namelijk het volledige collegegeld, terwijl ze vaak minder gebruik maken van faciliteiten.

De verdiensten zijn vooral bij universiteiten hoog. Het voordeel kan oplopen tot tientallen procenten. Dat gaat dus om honderden euro’s per student, op het totale collegeld van zo’n 2000 euro. Steeds geldt: hoe trager de student, hoe meer er verdiend wordt.

Extra kosten zijn er ook. Voor extra tentamens, individuele begeleiding bij werkstukken of scripties, of hoorcolleges die ingeruild worden voor individuele sessies van docent en student. Het gaat dan gemiddeld om een kleine 2, 3 procent van de kosten die opleidingen al maakten. Totaalbedragen vinden we niet in het rapport; dat blijft gissen.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.