Matige resultaten voor rekentoets

De behaalde resultaten voor de rekentoets over het schooljaar 2013-2014 zijn verbazingwekkend. Veel leerlingen scoren matig. Veel middelbare scholen moeten hun rekenlessen te verbeteren. Vanaf volgend schooljaar telt dit cijfer mee voor het diploma.

Dit blijkt uit cijfers die staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Er zijn grote verschillen in de behaalde resultaten. Zo zijn er scholen waar slechts 25 procent van de leerlingen een voldoende haalt, maar zijn er ook scholen waar 95 procent een voldoende haalt, zo schrijft RTL.

Hulp
In november vorig jaar is ook al gebleken dat veel leerlingen de toets matig hadden gemaakt. Slechts zes van de tien leerlingen haalden een voldoende. Het gemiddelde cijfer was een 5,9. Op een kwart van de scholen haalde minder dan de helft een voldoende. Scholen die slecht hebben gescoord krijgen hulp bij verbetering van de rekenlessen. Ondanks dat scholen de afgelopen jaren al miljoenen euro extra kregen om het rekenen op te krikken.

Het resultaat van de rekentoetsen ziet er overigens geflatteerd uit door de vwo-leerlingen en de gymnasia. Het vmbo en de havo hebben slecht gescoord.

Geen diploma
Niet iedereen in de Tweede Kamer is het eens met de rekentoets. Zo wil D66 er vanaf omdat ‘het slecht is voor de toekomst van leerlingen en volstrekt onnodig’. D66-kamerlid Paul van Meenen vreest dat tienduizenden leerlingen zakken voor de rekentoets en daardoor hun diploma mislopen. Toch stonden de VVD, de PvdA en de PVV erachter. In het onderwijs zelf was er ook veel verzet tegen de toets.

Sander Dekker denkt dat scholen en leerlingen juist harder hun best gaan doen als ze weten dat de toets echt meetelt, zo schrijft Telegraaf

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) liet begin dit jaar vijf Kamerleden onverwachts de rekentoets maken. De uitslag was opvallend: alle politici zakten. Probeer hier zelf de rekentoets te maken en hier zijn de antwoorden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.