TiU-student na vier jaar bachelor

In vier jaar je diploma halen of liever lekker op je gemak doen? Steeds meer bachelorstudenten kiezen voor het eerste. Tilburg University heeft de prestatieafspraak van 65 procent al ruim behaald.

De cijfers liegen er niet om. Op elke Nederlandse universiteit zien we een toename van het aantal studenten dat binnen vier jaar de bachelor haalt. Van de studenten die in 2007 zijn begonnen met de opleiding is 58 procent binnen die tijd met een diploma vertrokken. Van een nieuwere lichting (2010) is dat al 68 procent. Er wordt hierbij alleen gekeken naar studenten die vanuit het vwo komen. Daarnaast tellen studenten die in het eerste jaar zijn afgevallen niet mee. Het onderzoek is gedaan door DUB.

Prestatieafspraken
Op basis van de cijfers kun je ook zien of de universiteiten zich houden aan de gemaakte prestatieafspraken. Het minimum aantal bachelors verschilt per universiteit en wordt elk jaar vastgesteld, in overleg met het ministerie van OCW. Zo hebben Delft, Eindhoven en Twente een ‘lage’ afspraak van 55 tot 60 procent. Tilburg volgt daarop met 65 procent en in Utrecht en Maastricht ligt de lat hoog met 78 en 80 procent.

In 2007 haalde geen enkele universiteit de prestatieafspraak. In 2010 ging het al beter: toen voldeden vier universiteiten. Ook Tilburg heeft de prestatieafspraak toen ruim behaald (12% meer dan geëist). De TiU-studenten doen het helemaal niet slecht. In 2007 haalde 59 procent in vier jaar hun bachelordiploma en in 2010 73 procent.

Grafiek
Cijfers van alle universiteiten. Bron: DUB

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.