“Ik denk dat ik paranormaal ben”

“Ik moet iets opbiechten. Ik denk dat ik paranormaal ben.” Daarmee begint wetenschapsfilosoof Herman de Regt (Tilburg University) zijn videocollege aan de Universiteit van Nederland. Na een kaart-experiment lijkt het er inderdaad op dat De Regt over iets paranormaals beschikt.

Maar als échte wetenschapper heeft hij daar een goede verklaring voor: het was een doodgewone truc. Echter: Waarom geloven mensen in mediums en helderzienden? Daarvoor zijn twee verklaringen volgens de professor. Als mensen in een kwetsbare of emotionele situatie verkeren, dan is een medium als Derek Ogilvie erg welkom. De Regt: “Hoop doet leven, en er wordt direct troost geboden.”

Maar ook uitgebalanceerde, rationele mensen geloven in het bovennatuurlijke. Dat komt door de tweede verklaring: we houden van snelle conclusies. “Mensen geloven al snel dat het één het gevolg is van het ander. Dat rode sokken geluk kunnen brengen. Evolutionair gezien is dat instinct erin geslopen.” Om zo’n niet-bestaand causaal verband te onderdrukken, moeten we volgens De Regt behoorlijk wat moeite doen.

Bekijk zijn volledige uitleg in onderstaand filmpje:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.