Miljoenenhandel in nep-diploma’s

Honderden universiteiten bieden online-opleidingen aan. Maar het is oppassen geblazen, want jouw diploma kan zomaar een nepperd zijn. De wereld kampt met megafraude rond diploma’s van nep-universiteiten in de VS.

Prachtige websites, glimlachende docenten en de verzekering van een mooi diploma. Newford University belooft het allemaal, maar geloof niet alles wat je ziet. De New York Times kwam erachter dat de universiteit helemaal niet bestaat. En deze ‘universiteit’ is niet de enige. Er zijn minstens 370 ‘neppe’ websites van onderwijsinstellingen bedacht door Axact, een Pakistaans softwarebedrijf. Het bedrijf verdient tientallen miljoenen dollars met diplomafraude.

Geloofwaardigheid
Sommige mensen weten dat het gaat om een nep-diploma, maar de meerderheid heeft geen idee. Door de keurig opgezette websites, ingehuurde acteurs en vervalste handtekeningen lijkt het geloofwaardig. Al blijft het natuurlijk een beetje raar dat je een diploma krijgt op basis van je CV en elders geleverde prestaties. De namen van de universiteiten klinken vertrouwd, zoals Barkley University en Mount Lincoln. Daarnaast zijn de onderwijsinstellingen actief op social media, waaronder LinkedIn en Twitter.

12.000 dollar
Een Egyptische man betaalde vorig maar liefst 12.000 dollar voor een doctoraat in de bouwkunde van de Nixon University. Hij geloofde echt dat zijn diploma uit Amerika kwam. “Het document was ondertekend door de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry”, aldus de Egyptenaar.

Geen reactie
The New York Times vroeg herhaaldelijk om een reactie van Axact, maar ontving alleen een brief van de advocaten waarin alles werd ontkend. Ze beschuldigden een reporter zelfs van ‘samenzweringstheorieën’. Het bedrijf kan rustig zijn gang blijven gaan, omdat er een gebrek aan regelgeving is in Pakistan. “Dit is waarschijnlijk de grootste fraudezaak uit de geschiedenis”, zegt een gepensioneerde FBI-agent die een boek schreef over diplomafraude.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.